Marco Borsato: 'Ik ben soms té kritisch'

Het jurylid over zijn eerste seizoen van de kijkcijferhit The Voice of Holland

Marco Borsato vond het vorig jaar te vroeg om coach te worden in de succesvolle talentenjacht The Voice of Holland. Dit jaar zei hij direct ja toen hij weer werd gevraagd. En hij heeft geen spijt.

Je vond dat je nog beginnersfouten maakte bij de blind auditions
„Ja. Soms drukte ik op een eerste impuls, maar viel het in de loop van het liedje tegen. Dan dacht ik: had ik maar nooit gedrukt. En omdat je ‘maar’ vijftien kandidaten aan je team mag toevoegen, ben je soms juist té kritisch. Maar dat is de charme van dit programma! Gelukkig kan ik goed tegen mijn verlies, al heb ik heus weleens goed gebaald. De toekomst zal uitwijzen of ik een goede keus heb gemaakt.”

Wat voor coach ben je?
„Ik moet nog een hoop leren, maar ben wel een serieuze coach. Ik wijs kandidaten op hun sterke punten, analyseer de zwakke en kijk waar we kunnen verbeteren. Daarbij ben ik een open boek. Talenten kunnen bij mij veel ervaring tanken, maar het ligt aan henzelf hoeveel ze kunnen opnemen, en dat vraagt inzet en toewijding. Als die er zijn, kan ik ze in korte tijd veel leren.”

Stel: jij staat op het podium van The voice en niemand draait zich om...
„Haha! Als ik mijn dag niet heb, zou dat zomaar kunnen gebeuren. Maar als ze zich wél allemaal omdraaien, zou ik me bij al mijn collega’s comfortabel voelen. Roel is enthousiast en gedreven en heeft veel humor. Nick & Simon groeien nog en worden alsmaar populairder. De dynamiek tussen hen en Roel is prachtig; daar geniet ik enorm van. Angela is de meest ervaren coach. Het feit dat ze nog veel contact heeft met kandidaten uit eerdere programma’s zegt iets over haar. Het coachen zit haar in het bloed; ze heeft altijd een mooi verhaal en een prachtig hart. Iemand om van te houden.”

Je hebt zelf de Soundmixshow gewonnen. Wat zijn jouw tips voor de winnaar van The Voice?
„Blijf niet te lang op een roze wolk zitten; dit vak betekent keihard werken. Je moet een relatie met je fans opbouwen, zoeken naar mensen en liedjes die bij je passen. En de aandacht die je krijgt, is voor iedereen wennen. Probeer harmonie te vinden in je leven, zodat je én hard kunt werken én je het volhoudt zonder dat je opbrandt.”

Hoe belangrijk is je gezin daarbij?
„Zij zijn nodig om jezelf overeind te houden in alle hectiek. Je maakt lange dagen en bent veel weg, dus je moet ervoor zorgen dat je voldoende tijd doorbrengt met je gezin. Gelukkig doe ik het goed, want Leontine en ik zijn nog steeds gelukkig en mijn kinderen zien me nog graag; zeggen ze tenminste!”

Reageren