Marie Antoinette

De verwachtingen waren hoog gespannen toen regisseuse Sofia Coppola haar plannen voor Marie Antoinette ontvouwde. Het levensverhaal van de Franse koningin die onder de guillotine eindigde, bevatte genoeg dramatiek en Sofia had net het Oscar-winnende Lost in Translation afgeleverd.

Toch werd Marie Antoinette gezien als een mislukking. 'Alleen geschikt voor mietjes en meisjes', was het zure commentaar. Maar niets is minder waar. Vergeet het bovenstaande. Marie Antoinette is een fantastische film van Coppola.

Dochter van de keizer
Het verhaal vertelt de lotgevallen van de veertienjarige dochter van de keizer van Oostenrijk, die wordt uitgehuwelijkt aan Louis August van Frankrijk. Die toont geen enkele interesse in Marie Antoinette terwijl zij wanhopig probeert te overleven aan het van protocollen vergeven Franse hof. Uit frustratie steekt ze al haar tijd in kleding, gokken, drinken en taart eten.

Prachtig
En tsjonge, wat is dat prachtig in beeld gebracht. De jurken, pruiken en gebakjes zijn om op te eten en ook nog gefilmd op kasteel Versailles. Coppola gebruikt moderne muziek en laat de personages in moderne taal met elkaar praten.

Tragisch portret
Voor veel politiek is geen ruimte. Maar dat maakt Marie Antoinette geen oppervlakkige film. Het is ook een tragisch portret van een meisje.

Reageren