Marlayne Sahupala over The Biggest Loser Holland

20 september 2013 15:49 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Presentatrice Marlayne Sahupala is het gezicht van The Biggest Loser Holland. Het dagelijkse afval­programma weet haar telkens weer te verrassen.

Wat is je het meest opgevallen tot nu toe?

"Waar ik me vooral over verbaas is dat het bij veel kandidaten ontbreekt aan basiskennis. Sommigen hadden bijvoorbeeld nooit vers fruit in huis, maar aten het alleen uit blik. Ze beseften niet hoeveel suikers daar nog aan worden toegevoegd. Een belangrijk onderdeel van de show is dan ook voorlichting.”

Naast deze show zijn er Obese en Operatie NL Fit. Is afval-tv de nieuwe rage?

"Dat lijkt misschien zo, maar volgens mij is gezondheid altijd al een issue op de buis geweest.  Dik tien jaar geleden zond SBS 6 Big Diet al uit en in 2011 presenteerde ik voor de zender nog De Afvallers. Het is dus iets van alle tijden, maar feit is wel dat we steeds dikker worden in Nederland.”

Wat maakt The Biggest Loser Holland anders dan die andere afvalshows?

"Sowieso het wedstrijdelement. Iedereen is bloedfanatiek om zo veel mogelijk af te vallen en eliminatie te voorkomen. En het gaat niet alleen om de hoeveelheid verloren kilo’s.

Het heeft ook te maken met mentaliteitsverandering, de aanpassing van de levensstijl van de kandidaten en nieuwe inzichten qua voeding en beweging. Daar spelen de spelelementen een belangrijke rol bij. Mensen kunnen zo immuniteit winnen bij de volgende weging bijvoorbeeld.”

Morbide obesitas is een zaak van leven of dood. Sommige critici vinden de spelelementen in The Biggest Loser daarom wat ongepast. Wat vind jij daarvan?

"Het is zeer zeker een serieuze zaak, alle opdrachten voor de deelnemers zijn daarom ook zorgvuldig geselecteerd. De kandidaten zien het ook niet als een ‘spelletje’, maar als een once-in-a-lifetime kans om serieus aan hun overgewicht
te werken.

Het regime is zwaar, ook al hebben de koppels elkaar om steun uit te putten. Die wedstrijdelementen zorgen juist voor een extra uitdaging en een afwisseling van de loodzware routine.”

Dan is het best balen als je alsnog wordt weggestemd...

"Ja, maar de afvallers krijgen zolang het programma loopt dezelfde mogelijkheden voor sportbegeleiding en psychologische hulp als de rest.

En na afloop van de show bieden we iedereen nog een jaar lang begeleid sporten. Ze vallen dus zeker niet in een zwart gat, als ze niet meer op televisie zijn.”

Meer over