Mart gaat moedig voorwaarts

Ongelooflijk maar waar: dit is de 37ste Tour de France waarin de trouwe NOS-kijker Mart Smeets treft. Sinds 1973 als commentator en sinds 2006 als presentator van De avondetapppe, waarin hij op locatie met gasten terugkijkt op de etappe.

En ook na al die jaren heeft de oude Smeets er nog steeds zin in. "Die verzadiging zal heus wel een keer komen, maar nu nog niet. Ik vind het nog steeds prettig en heb nog altijd geen idee wat me te wachten staat."

Start Monaco
"Ik ga voor de start naar Monaco en ik sluit af in Parijs. Dan ga ik lekker eten en rij ik rustig met mijn vrouw naar huis. Die gaat de volle drie weken met me mee, heerlijk."

Ook nadelen
Maar het is niet allemaal zonneschijn in de wereld van Mart. Een avondprogramma heeft ook zijn nadelen. "De eerste dertig jaar was je klaar om zeven uur 's avonds. Ging je aan tafel, at je lekker. De laatste zeven jaar is daar die toestand van dat avondprogramma bijgekomen. Ik eet niet zo lekker meer, dat is een feit. Geen tijd meer voor."

Hectischer
En dan is er ook nog al het gedoe dat bij de Tour komt kijken. Echt relaxed werken is er niet meer bij voor de mensen van de NOS. "De Tour zelf is groter geworden. En dat is niet in z'n voordeel, hectischer, veel meer mensen, bewaking."

Sport van de straat
"Wielrennen is in principe een sport van de straat, je kunt wielrenners aanraken en dat wordt nu een beetje moeilijk. Het wordt té."

Doping
En dan is er natuurlijk ook nog de doping, die jaar na jaar een hoofdrol speelt in de Tour. Bij elkaar genoeg ellende om de handdoek in de ring te gooien. Maar daar is Smeets nog lang niet toe bereid. Moedig voorwaarts is het credo.

Moedeloos
"k word nergens moedeloos van. Moet ik moedeloos worden van mijn bank die geld investeert in verkeerde dingen, moet ik moedeloos worden van onze politici? Nee, dat is het leven. En er zijn mensen die heel mooie dingen doen zonder anderen te belazeren."

Reageren