Martin Bashir wisselt van zender

De Amerikaanse/Britse journalist Martin Bashir, de man die in 2003 wereldnieuws maakte door een omstreden documentaire over (en met) Michael Jackson uit te brengen, maakt een opvallende carrièrestap. Hij verruilt de Amerikaanse zender ABC, waar hij jarenlang werkte, voor concurrent NBC.

Bashir gaat bij NBC een middagprogramma presenteren op zender MSNBC en reportages leveren voor het NBC News. Hij was tot nu toe al sinds 2005 het gezicht van het actualiteitenprogramma ABC News' Nightline.

Blij
Bashir zelf uitte zich in een officiële verklaring opgetogen met de stap: "Ik ben verrukt dat ik de kans kreeg om me bij MSNBC en NBC aan te sluiten. Het een zeldzame en bijzondere kans om zowel een dagelijks actualiteitenprogramma te presenteren als langlopende reportages te mogen gaan maken."

Kijkcijfers
Ook bij NBC zelf zal de champagne wel ploppen. Bashir maakte in 2003 de documentaire Living With Michael Jackson, waarbij hij een vrij exclusief kijkje in het huis van de popster kreeg, en veel verhalen wist los te krijgen.

Zo liet hij in de documentaire onder andere de hechte band zien die Jackson met veel kinderen zou hebben. Dat maakte een wereldwijde storm van kritiek los: enerzijds van mensen die Bashir geloofden en vonden dat Jackson pedofiel was, anderzijds van mensen die vonden dat Bashir een eenzijdig beeld liet zien.

Jackson zelf maakte destijds zelfs een 'tegendocumentaire', met beelden die gemaakt waren door zijn eigen cameramensen. Daaruit bleek dat Bashir op zijn minst creatief gemonteerd had om Jackson zo verdachter uit te laten zien.

Desondanks was zijn documentaire een wereldwijde bestseller en brak talloze kijkcijferrecords. Dat leverde Bashir een bloeiende carrière op, die nu dus weer een stap verder is.

Reageren