Martin Bril (49) overleden

Schrijver, dichter en columnist Martin Bril is woensdag op 49-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden aan de gevolgen van darmkanker. Dat heeft de Volkskrant, waarvoor hij acht jaar lang columnist was, woensdag bekend gemaakt.

Hoofdredacteur Pieter Broertjes van De Volkskrant noemde het overlijden van de columnist 'een grote klap'. Zijn krant besteedt donderdag ruim aandacht aan de overleden schrijver, die door velen de beste columnist van Nederland wordt genoemd.

Voorpagina
Martin Bril was al lange tijd ziek en hij maakte er zelf geen geheim van dat hem geen lang leven meer gegund was. Zijn column stond sinds enkele weken op de voorpagina van De Volkskrant omdat dat een grote wens van de schrijver was.

De Volkskrant gaat Martin 'op alle mogelijk manieren eren'. Op de website van het dagblad is een condoleanceregister geopend.

Schok
Goede vriend en collega Max Pam beschrijft Bril als 'een bijzondere kerel'. "'Daar is er geen tweede van."' Hij schaarde Bril in het rijtje van grote schrijvers. ''Hermans, Mulisch, Van 't Reve... Van die mensen die je nog hoort praten als ze zijn overleden. Ik hoor hem ook nog gewoon praten.''

De columnist zag zijn vriend een week geleden voor het laatst. ''Dat was duidelijk een soort afscheid.''

Familie en vrienden
Vrienden en collega's hebben zich woensdag lovend uitgelaten over Martin Bril. Pieter Broertjes nam zondagavond afscheid van hem. "Als geen ander kon hij over de kleine dingen van het leven schrijven, maar ook over grote thema's, zoals bijvoorbeeld politiek. Onze lezers waren zeer op hem gesteld. Hij was een virtuoos. Wij zijn een stem kwijt die uniek is."

Kracht
Minister Ronald Plasterk (OCW) roemde Bril vanwege diens gevarieerde manier van schrijven. Hij stelde in Pauw en Witteman dat Martins grote kracht was dat hij niet altijd dezelfde toon had. "Dat is ook de enige manier waarop je interessant blijft om te lezen."

TV
Mede omdat Martin op papier zo uitblonk, vond hij ook zijn weg naar tv. Hij werd meerdere malen geïnterviewd, was regelmatig te gast (vaak als tafelheer) in De wereld draait door en naar aanleiding van zijn verhalen over Evelien was een gelijknamige serie met Kim van Kooten te zien op Net 5.

Hieronder videomateriaal van Martin Bril.

Martin Bril als tafelheer bij DWDD:


Martin in gesprek bij Who's next:


Een amateurregistratie van een van zijn lezingen:


Extra:
- Joep van Deudekom schreef een aangrijpende column over het laatste optreden van Bril bij De wereld draait door >>


Reageer op bovenstaand nieuws:
Wat vond jij van Martin Bril?

Nog geen lid?
Leden kunnen hier inloggen om te reageren. Nog geen lid van Televizier.nl? Het is gratis en je krijgt er veel voor terug. Hier kun je je snel aanmelden!

Reageren