Martin Brozius (67) overleden

De Nederlandse acteur, presentator en cabaretier Martin Brozius is dinsdagavond op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat heeft zijn zoon woensdag gemeld.

Zijn overlijden kwam niet geheel onverwacht: hij lag al enige tijd in het ziekenhuis.

Carrière
Martin Brozius werd geboren in Hoorn op 4 november 1941. Na zijn jeugd in Hoorn studeerde hij aan de Amsterdamse Academie voor de Kleinkunst. Na zijn opleiding stond hij voor het eerst op het podium in No no Nanette, met andere latere Nederlandse supersterren als Joop Doderer.

Hij brak door met de rol van Aernout Koffij in de televisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? In de jaren zeventig en tachtig vestigde hij zijn naam echt, met het kinderprogramma Ren je rot. Tussen 1973 en 1983 maakte hij in totaal 123 afleveringen van het spelletje en was daarmee voor een complete generatie een bekend gezicht.

Bergaf
Brozius had ook een radioprogramma, De tien om kindershow, waarin kinderen vragen moesten beantwoorden met hulp van hun grootvader. Later speelde hij nog kleine rollen in onder meer Medisch centrum west en Goede tijden, slechte tijden.

Na de successen met Ren je rot ging het bergafwaarts met Brozius. Hij scheidde, had fysieke problemen, kwam in de problemen met de Belastingdienst en moest onder meer zijn drie huizen aan het Amsterdamse Vondelpark verkopen.

Extra:
- praat mee op het Tv van vroeger forum! Want zou jij Ren je rot terug willen op de buis?

Reageer
Jeugd-iconen als Brozius bestaan tegenwoordig eigenlijk niet meer...

Reageren