Masterchef in Montpellier

De vier overgebleven Masterchefs krijgen een unieke kans. Ze mogen in Zuid-Frankrijk koken voor en mét de beroemde sterrenkoks Jacques en Laurent Pourcel. Televizier was erbij.

Masterchef doet Zuid-Frankrijk aan en dat gaat niet ongemerkt voorbij aan het Zuid-Franse havenplaatsje Sète. De doorgaans zo rustige lokale marché staat op z’n kop als de vier overgebleven kandidaten er van kraam naar kraam stormen, met juryleden Alain Caron, Peter Lute en een voltallige cameraploeg in hun kielzog. De opdracht? Met twintig euro zeven ingrediënten uitzoeken voor een smaakvol gerecht met rode mul en courgettebloem.

Le Jardin des Sens

Job, Manfred, Sascha en Shemara mogen een Provençaals maal bereiden voor connaisseurs Jacques en Laurent Pourcel. Deze broers vormen de drijvende kracht achter onder andere het tweesterren­restaurant Le Jardin des Sens in Montpellier. Alain Caron is bevriend met het culinaire duo. De van origine Franse culinair journalist regelde deze unieke kans voor de getalenteerde hobbykoks. „Ik ken Jacques en Laurent al vijftien jaar en heb verschillende keren met ze samengewerkt. Toen ik dit voorstelde, stonden ze er gelijk voor open”, vertelt het jurylid trots.

Hoogstandjes

Onder het toeziend oog van de broers en met de ruisende zee op de achtergrond bereiden de vier kandidaten hun gerechten. Een uur lang is het muisstil in strandclub Ameriklub, een van de vele ondernemingen van de tweeling. Terwijl de deelnemers in opperste concentratie hun producten blancheren, pureren en fileren, maakt alleen het cappuccinoapparaat achter de bar geluid. Dan is het tijd om de hoogstandjes voor te schotelen aan Alain, Peter en de kritische broers. Vallen hun kookkunsten in de smaak bij de heren?

Meedraaien in de keuken

De volgende dag staat er een nieuwe vuurproef op het programma. De kandidaten zelf weten nog van niks, maar het team van Masterchef werkt bijna de hele nacht door om ervoor te zorgen dat het viertal mag meedraaien in de keuken van Le Jardin des Sens. Nu komt het er echt op aan. „Zo’n restaurant kan zich geen fouten veroorloven”, legt uitvoerend producent Tiba Prins uit. „Als ze er niets van bakken, zullen ze zonder pardon aan de kant worden geduwd. Het gaat er hier vooral om of ze de stress aan­kunnen.” Houden de deelnemers zich staande in de hectiek tussen de crème de la crème van de Franse cuisine? Voor één van hen houdt het avontuur na Montpellier op.

Masterchef, woensdag 9 november, 21.30 op Net 5

Reageren