Mat Herben klaagt BNN aan

Matt Herben heeft woedend gereageerd op de uitzending van BNN over het 'moordcomplot' op politicus Pim Fortuyn dat afgelopen woensdag werd uitgezonden. De voormalig LPF-fractievoorzitter sleept de jongerenomroep voor de rechter wegens smaad. Ook dient hij een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag.

"Die hele uitzending was een aaneenschakeling van geruchten en beweringen die volstrekt uit de lucht zijn gegrepen", reageert Herben boos in het AD.

Mat de mol?
In de BNN-documentaire 3Doc: Moordcomplot Pim Fortuyn wordt de oud-fractievoorzitter afgeschilderd als een mol van Defensie die Fortuyn moest overhalen te kiezen voor de aanschaf van de Joint Strike Fighter, schrijft de krant.

"Zo wordt er doodleuk beweerd dat ik op 4 mei bij een geheime bijeenkomst was met Pim en de Amerikaanse ambassadeur. Gewoon niet waar!", roept de oud- fractievoorzitter uit.

Wilde theorie├źn
BNN zou onverantwoord zijn omgegaan met het gebruikte bronmateriaal en hebben verzaakt Hermen een weerwoord te geven. "Het kan toch niet zo zijn dat een publieke omroep zo maar klakkeloos de wildste complottheorie├źn overneemt die op internet de ronde doen", beklaagt Herben zich. "Zonder iets te checken, zonder zelfs mij om een weerwoord te vragen. Buitengewoon kwalijk!"

Feiten
In een reactie laat BNN weten dat de documentaire compleet is gebaseerd op archiefmateriaal en bestaande feiten, die alleen op een andere manier gerangschikt zijn. Bovendien had Herben jaren geleden al gereageerd op het materiaal. Zijn reactie zou toen hetzelfde zijn als toen, namelijk 'dat dit alles is gebaseerd op leugens'.

In de documentaire wordt verder onder meer opgeworpen dat Fortuyn mogelijk door een sluipschutter is vermoord. Ook zou het geen toeval zijn dat de ambulance het terrein niet snel op kon komen vanwege een gesloten hek.

Reageren