Meedoen met Lingo, van toekomstdromen tot spareribs eten met Lucille en JP

Al 25 jaar lang is te zien hoe twee teams fanatiek woorden raden in het spel der spellen. Maar hoe beland je nu achter die Lingo-desk? Ave Luth, onze stagiaire, deed mee en vertelt je meer over alle ins en outs...

Twee jaar geleden gaf ik mij samen met een vriend op voor Lingo. We waren het al bijna weer vergeten, toen we na een jaar opeens een mail kregen: we werden uitgenodigd voor de voorrondes; het grote avontuur zou gaan beginnen! Of ik wel eerst nog even een ellenlange vragenlijst in wilde vullen. Maar natuurlijk... Na een uur filosoferen over wat ik op zou schrijven bij ‘mijn droom voor de toekomst is…’, kon het formulier op de post.

Screening

Met een lichte kriebel in m’n buik vertrok ik naar Hilversum voor de strenge screening. En tja, hoe zou de geheimzinnige JP er nu eigenlijk uitzien? Samen met nog wel vijftien andere teams betraden we de Hilversumse studio. Allereerst werden we in het publiek neergezet, waar we heel hard het welbekende 'groen, groen' moesten roepen, in de hoop dat de kandidaten groene bal na groene bal zouden trekken.

De test

En toen was het moment van de test daar: binnen korte tijd moesten we in een klein kamertje zo snel mogelijk allerlei 5, 6, 7 en 10-letterwoorden raden op papier. Toen de stopwatch piepte en de tijd om was, keken we elkaar aan: dit gaat ‘m niet worden! De concurrentie was moordend en het kleine kamertje veel te warm. We werden nog even in spanning gehouden en weer in het publiek gezet voor nog een uitzending van Lingo. Wist je trouwens dat er soms wel zeven uitzendingen per dag worden opgenomen?!

We zaten erbij!

Uiteindelijk kwam daar het verlossende woord: we mochten meedoen, samen met twee andere teams waren we door! Na een week kregen we een brief waarin het officieel werd bevestigd. En toen was het oefenen, oefenen, oefenen. We maakten rijtjes met vijf en zesletterwoorden en leerden die uit ons hoofd. Elke dag opnieuw weer een paar erbij: alarm, blauw, cavia, dwerg, euvel, fiets, groef enz. Zo zouden we in ieder geval nooit met onze mond vol tanden komen te staan.

Twee weken geleden vertrokken we opnieuw naar Hilversum. Dit keer om eindelijk achter de Lingo-desk te belanden. Na een instructiefilmpje over hoe het spel nu precies werkt, werden we gepoederd en klaargestoomd voor ons Lingo-avontuur. Eerst nog even avondeten.

Spareribs en marshmellows

Samen met Lucille en JP (die veel kleiner is dan je denkt), legden we een goede bodem voor de uitzending met lekkere spareribs en een marshmellowtoetje. De studio liep ondertussen vol met ons enthousiaste publiek: vrienden, buurvrouwen, vaders, moeders, iedereen hadden we naar de studio gesleurd. De lichten gingen aan en daar stonden we, achter dé desk! We oefenden nog even het graaien van de ballen, onze verplichte ‘yes we hebben het goed’ high-five en spellen maar.

Hoe het afliep? Je ziet het vanavond om 18:25 uur op Nederland 2.

Inschrijvingen

De inschrijvingen blijven binnenstromen, dus je kunt je nu even niet opgeven voor Lingo, er is een lange wachtlijst. Maar hou het in de gaten, want spareribs eten met Lucille en JP en graaien in Nederlands bekendste ballenbak, wie wil dat nou niet!

Wist je trouwens dat de Lingo ballen in Amerika worden gemaakt?

Meer over:

Reageren