Meer dan vijf miljoen kijkers zien Beatrix afscheid nemen

Het zal niemand verrassen: de afscheidsspeech van koningin Beatrix was dé kijkcijfer hit. In totaal zagen vijf miljoen Nederlanders hoe de majesteit haar vertrouwen uitsprak in de toekomstige koning.

Dat de vorstin goed zou scoren viel vooraf wel te voorspellen. Beatrix sprak de natie immers primetime op maar liefst drie zenders toe. 

Beatrix is nummer één op Nederland 1

In totaal keken meer dan vijf miljoen mensen. Daarbij valt op dat 2.88 miljoen mensen de speech op Nederland 1 volgden, tegenover 1.8 miljoen op RTL 4. SBS 6 zond de kleine tien minuten durende toespraak ook uit, maar de zender scoorde daarmee 'slechts' 332.000 kijkers. Het medische realityprogramma Trauma Centrum dat vóór de woorden van de majesteit werd uitgezonden, scoorde zelfs 30.000 kijkers meer. 

Astrid Kersseboom verslaat Linda de Mol

Nederland 1 bleef RTL 4 ook na de speech van het staatshoofd de baas. Het bijna twee uur durende Afscheid Koningin Beatrix, gepresenteerd door Rob Trip en Astrid Kersseboom, was met 2.3 miljoen kijkers goed voor de tweede plaats in de kijkcijfer top 25. Linda de Mol, doorgaans kijkcijferkoningin, moet genoegen nemen met een derde plaats en 2.25 miljoen kijkers voor Ik Hou Van Beatrix. 

Alternatieven voor de monarchie 

Eigenlijk was er geen ontkomen aan de monarchie op de buis. Zelfs in Goede Tijden, Slechte Tijden (1.5 miljoen kijkers) kwam de abdicatie terloops ter sprake. Ook aan tafel bij Voetbal International (464.000 kijkers) werd het onderwerp aangesneden.  Levenslied deed het met 955.000 belangstellenden niet onaardig en de James Bond film Die Another Day leverde SBS 6 een keurige 537.000 kijkers op.

Tot slot keken 402.000 mensen op RTL 5 naar The Shawshank Redemption, een film over een man die tegen zijn wil  een groot deel van z'n leven in het keurslijf van een gevangenis slijt alvorens te ontsnappen. 

Kijkcijfers maandag 29 april

1. Afscheidstoespraak Koningin Beatrix (Ned. 1) - 2.88 miljoen
2. Afscheid Koningin Beatrix (Ned. 1) -                  2.34 miljoen 
3. Ik Hou Van Beatrix (RTL 4) -                              2.25 miljoen
4. Journaal 20.00 uur (Ned. 1) -                            2.14 miljoen
5. Afscheid Koningin Beatrix (RTL 4) -                  1.84 miljoen 

Reageren