Meneer Reimers over Knallen in de Horeca

10 april 2012 11:04 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Hij is inmiddels 65, heeft een druk leven achter zich en zou dus kunnen genieten van een rustige oude dag. Maar Willem Reimers redt liever horecatenten.

Wat is de meest gemaakte fout in horecatenten?

„Denken dat je gasten vriendjes zijn. Er wordt veel te snel getu­toyeerd. Zet je gasten op een voetstuk, vousvoyeer ze. Zij willen een avondje uit, bied dat dan ook. Te vaak worden gasten genegeerd. Bedieningspersoneel hoort wel, maar luistert niet; kijkt wel, maar ziet niet. Soms lopen ze straal voorbij een opgestoken hand. En als er geknald is, kakt men na de koffie in. Je moet juist continu scherp zijn, de hele avond door. Men vindt mij streng, maar dat ben ik niet. Ik ben consequent.”

Ligt het meestal aan de bediening?

„Het gaat bijna altijd mis bij de leiding. ‘Het oog van de meester maakt het paard vet.’ Overigens wil ik met Knallen In De Horeca ook de gasten opvoeden. Het personeel van een horecagelegenheid is geen eigendom. Behandel elkaar met respect. Een kwestie van ouderwetse etiquette, normen en waarden. Van goede basis­omgangsvormen is nog nooit iemand slechter geworden.”

Lukken alle reddingspogingen?

„Nee, daarvoor zijn vijf dagen te kort. Dan zou je een half jaar per keer moeten uittrekken. Je kunt een routine die al tien tot vijftien jaar bestaat, niet in een kleine week veranderen. Wel kan ik de mensen in de goede richting duwen; ze de spreekwoordelijke schop onder hun kont geven.”

U zat veertig jaar in de hotellerie. Verlangt u terug naar die wereld?

„Ik zou nog geen seconde meer hoteldirecteur willen zijn. Tegenwoordig zit je 80% van je tijd in je kantoor te bedenken waar je nóg meer geld mee kunt verdienen; het heeft weinig met hotellerie te maken. Maar het vak is nog steeds briljant; dat wil ik ook laten zien. De hoge kijkcijfers zijn dan een absolute beloning. Want laten we eerlijk zijn: het was een gok om mij zonder Herman den Blijker op de buis te gooien.”

Nog plannen met Herman den Blijker?

„We gaan weer samen aan de slag voor een nieuwe serie Herrie XXL en ik help hem al negen maanden lang twee avonden in de week in zijn restaurant Las Palmas. Herman is een goede vriend van me geworden. Het is ook leuk om in zijn restaurant te zijn. Ik ben ijdel genoeg, dus ik ga graag in op verzoeken van gasten om met ze op de foto te gaan.”

Meer over