Michael C. Hall over zijn ziekte en seizoen 5 van Dexter

Het tuig van Miami is z’n leven niet meer zeker, want Dexter is weer op moordpad. In het vijfde en bloedigste seizoen tot nu toe moet de seriemoordenaar het zien te rooien als alleenstaande vader. We spreken acteur Michael C. Hall (40) exclusief in L.A.

Het is dat Michael C. Hall zichzelf voorstelt als hij het Beverly Hilton komt binnenlopen, anders hadden we hem misschien niet eens herkend. Ook zonder zich in Dexters schutkleuren te hullen, is de rossige acteur geen bijzonder opvallende verschijning. Aantrekkelijk, dat wel. Maar niet op een manier waarvan je steil achterover slaat. De man achter de populairste seriemoordenaar op de buis blijkt heerlijk gewoontjes.

Schuldgevoel

In het vijfde seizoen van Dexter, waarmee de VPRO vorige week is begonnen, zien we hoe de moorddadige boevenjager omgaat met de dood van zijn vrouw Rita. In de meest schokkende seizoensfinale tot nu toe trof Dexter haar vorig jaar vermoord aan, badend in haar eigen bloed. Hun huilende zoontje Harrison zat erbij en keek ernaar.

"Het einde van seizoen vier was heftiger dan ooit", beaamt Hall met zijn karakteristieke diepe timbre. "Tot dat moment heeft Dexter nooit echt gevolgen ondervonden van zijn levenswijze. Nu verandert het landschap van de serie. Het vijfde seizoen borduurt voort op zijn trauma en het schuldgevoel waarmee hij – op zijn manier – kampt."

Dexter wordt elk seizoen menselijker, maar zo’n seriemoordenaar blijft toch wat morbide; een eigenschap die Hall vaker lijkt aan te trekken in zijn personages. Voordat hij als Dexter het gespuis van Miami aan mootjes hakte, speelde hij een homoseksuele begrafenisondernemer in de dramaserie Six feet under.

Grappend: "De doden zijn me gevolgd. Als ik me voor langere tijd aan een serie bind, speel ik gewoon het liefst complexe en obscure personages. Daar kan ik meer kanten mee op. En in al hun duisternis zijn Six feet under en Dexter soms ook behoorlijk grappig. Er is ruimte voor lichtzinnigheid."

Ziekte van Hodgkin

Die frivoliteit was voor Hall vorig jaar even ver te zoeken, toen hij tijdens de opnames van het vierde seizoen ontdekte dat hij leed aan de ziekte van Hodgkin; een vorm van kanker in de lymfeklieren. In eerste instantie besloot de acteur dat te verzwijgen voor de buitenwereld en zijn collega’s.

"Ik ontdekte het tijdens de opnames van de tiende aflevering. Op dat punt in het seizoen is iedereen uitgeput, dus het viel niemand op dat ik er moe uitzag", vertelt hij. "We waren bijna klaar en het leek me het beste om eerst zo veel mogelijk informatie in te winnen voordat ik anderen erover zou vertellen. Op die manier kon ik vragen beantwoorden die mensen ongetwijfeld zouden hebben."

Toen de chemotherapie zijn haar en wenkbrauwen aantastte, besloot Hall zijn ziekte toch met de wereld te delen. Die beslissing heeft hem achteraf goed gedaan.

"Het bleek heel fijn om de steun van vreemden te voelen. Dat heeft me echt geholpen. Ik kreeg brieven, werd aangesproken door mensen die me vertelden over hun eigen ervaringen met kanker. Het was heel bijzonder. Ik besefte niet hoe veel het voor andere patiƫnten zou betekenen om te zien hoe een bekend iemand als ik de ziekte overwon. Dat was een mooie bijkomstigheid van het feit dat ik mijn ziekte naar buiten bracht."

Moordverzoekjes

Nu hij weer volledig genezen is, zijn de opmerkingen op straat weer van een heel andere orde. "De meeste mensen reageren heel normaal, maar soms krijg je vreemde verzoekjes. 'Als je nog mensen zoekt om te vermoorden, dan weet ik nog wel iemand', zeggen ze dan. Ik stop ze altijd halverwege, want ik wil het niet weten. Niet dat ik hun verzoekjes zou inwilligen natuurlijk, maar zulke dingen moet je gewoon niet zeggen."

De huurmoorden zouden momenteel sowieso naar de ijskast zijn verbannen, want nu Dexter het moet zien te rooien als alleenstaande vader, komt hij bijna niet meer aan moorden toe. "Het levert logistiek wat problemen op, maar Dexter voelt een band met zijn zoon die hij met niemand anders voelt", vertelt Hall. "Nu hij een kind van vlees en bloed heeft, wordt het steeds moeilijker om te ontkennen dat hij zelf ook menselijk is. De band met dat jochie kalmeert hem, hij verlangt ernaar."

Zelf zou de acteur ook graag vader worden, maar nadat zijn huwelijk met actrice Jennifer Carpenter (die zijn zus Deb speelt in de serie) eind vorig jaar op de klippen liep, lijkt die droom verder weg dan ooit. Zijn vaderkriebels laat hij nu los op de tweeling die samen de rol van Harrison vertolkt. "Ik heb die twee zien groeien tijdens de opnames en een bepaalde band met ze opgebouwd. Dat was heel belangrijk voor me. Mensen zeggen dat je niet met kinderen moet werken, maar ik vind het heerlijk."

Meer over:

Reageren