Midas

Als je om één schrijvende bioloog niet heen kan in een Boekenweek rond het thema dieren, is het Midas Dekkers (62). Hij produceerde ontelbare spitsvondige columns en boeken over het doen en laten van dieren, van baviaan tot walrus, en de overeenkomsten met de mens.

Op verzoek van de CPNB schreef Midas dan ook het Boekenweekessay van 2009: Piep, een kleine biologie der letteren. "Er is bijna geen literatuur met een dier als volwaardig hoofdpersoon", moppert hij. "Als je in de boekwinkel komt en je hebt een boek over dieren in je handen, dan is vijftig procent een kinderboek en vijftig procent een kookboek."

Romanfiguur
"Het is toch te gek voor woorden dat 99 procent van de boeken over die ene diersoort, de mens, gaat. Er zijn tien miljoen diersoorten! Elk van die soorten heeft zijn eigenaardigheden, waardoor ze als romanfiguur iets toevoegen aan het scala van gevoelen, emoties, drijfveren en wat verder nodig is om een goede roman te schrijven."

Twee uitzendingen
De auteur komt vanavond op Nederland 2 twee keer uitgebreid aan de bak: in een herhaling uit zijn VARA-serie Midas (19.55 uur), over het recht van de sterkste, en in een Profiel van de KRO over zijn leven en werk (23.00 uur).

Reageren