Mies Bouwman krijgt oeuvreprijs

Maandagavond heeft tv-legende Mies Bouwman de gloednieuwe Gouden Televizier Oeuvre-Ring gekregen, voor haar volledige carrière op de Nederlandse televisie.

De uitreiking van de Gouden Televizier Oeuvre-Ring vond plaats tijdens de opnames van Mies 80! - een programma ter ere van haar tachtigste verjaardag (zie later in dit bericht) - en was een grote verrassing voor haar.

Verjaardag
Aangezien Mies op 31 december jarig is, wordt het programma pas op 30 december uitgezonden. De voorbereidingen voor het feest lopen echter al lange tijd.

Icoon
Mies Bouwman (geboren op 31 december 1929) is al bijna zestig jaar een bekend gezicht van de Nederlandse tv. Hoewel ze al een tijdje geen programma's meer presenteert, is haar carrière uitgebreid genoeg geweest om bekend te zijn bij jong en oud. Die carrière is dan ook de reden waarom Mies als allereerste tv-beroemdheid de Gouden Televizier Oeuvre Ring heeft mogen ontvangen.

Open het dorp
De loopbaan van Mies begon tijdens de allereerste tv-avond van de KRO in 1951. Haar grootste wapenfeit blijft het programma Open het dorp uit 1962; een liefdadigsheidsuitzending op radio en tv die was bedoeld om geld in te zamelen voor een gehandicaptendorp in Arnhem.

Opbrengst
De uitzending, die in totaal 23 uur duurde, bracht uiteindelijk een slordige 22 miljoen gulden op: een record dat later slechts met moeite werd geëvenaard door andere liefdadigheidsuitzendingen.

Mies Bouwman Open het dorp Mies Bouwman | © Kippa

Programma's
Maar Mies heeft nog veel meer gedaan. Tijdens haar carrière werkte ze voor verschillende omroepen. Voor de KRO, AVRO en VARA presenteerde ze programma's als Zo is het toevallig ook nog eens een keer, Mies en scène, Eén van de Acht, Telebingo, In de hoofdrol en Kom er maar eens achter. Bovendien was ze 25 jaar lang het gezicht van de intocht van Sinterklaas.

Dag lieve mensen
Jaren later verscheen ze nog op een gala van het Rode Kruis bij RTL 4, nam ze deel aan een Azië-uitzending van RTL Boulevard en in 2005 bij de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring, die toen 40 jaar bestond. Mies won de Gouden Televizier-Ring zelf twee keer: in 1972 met Eén van de acht en in 1987 met In de hoofdrol.

Eigen straat
In 2007 kreeg Mies zelfs een eigen straat: de Mies Bouwmanboulevard op het Mediapark in Hilversum. Haar programma's opende ze vaak met de uitspraak "Dag lieve mensen"; een uitspraak die sinds die tijd aan haar verbonden is gebleven.

Mies 80
Tijdens de opnames voor Mies 80! in Theater Het Park in Hoorn werd Mies maandagavond in het zonnetje gezet met optredens van diverse artiesten, een compilatie van hoogtepunten uit haar carrière en toespraken van diverse bekende gezichten uit het vak.

Reageren