Mies doet de zaken zelf

Programmamakers die op zoek zijn naar bewegend beeld van Mies Bouwman, zullen zich moeten melden bij de grande dame zelf. Mies blijkt altijd als freelancer gewerkt te hebben, en heeft alle rechten over de programma's die ze maakte.

Dat is tegenwoordig ongebruikelijk en dus blijken programmamakers en omroepen nogal eens verbaasd te zijn dat ze eventuele vergoedingen voor het gebruik van beeldmateriaal rechtstreeks aan Mies moeten overmaken.

Bewust vastgelegd
"Sommige omroepen zijn er pissig over dat ze moeten betalen als ze iets van mij uit het archief gebruiken. Dat hebben we bewust zo laten vastleggen omdat Leen (haar man, red.) en ik altijd freelancer zijn geweest, en vrijwel alles zelf bedacht hebben", zegt Mies in De Volkskrant.

Ook blijkt dat ze daarmee goed zelf de controle kan houden over welk programma met haar verschijning aan de haal gaat, en ze probeert overmatig gebruik van hetzelfde beeldmateriaal te voorkomen.

Mies: "Er zijn ook programma's waar ik helemaal niet in wil zitten. Dan geef ik gewoon geen toestemming. Al die mensen die lukraak willen knippen in wat wij zo vreselijk zorgvuldig hebben gemaakt. Dat wil ik niet."

Reageren