Minute to win it trainingsweekend

Meedoen aan het RTL 4- spelletjesprogramma ‘Minute to win it’ gaat niet zomaar: daar moet je wel wat voor doen. Zoals deelnemen aan een inspannend trainingsweekend. Televizier was erbij. 

Op een tafel staan drie etensborden, erachter, op de grond, staat een vaas. De opdracht is net zo eenvoudig als-ie lastig is: mik een pingpongballetje via de drie borden in de vaas. 

Dat mikken lukt prima, maar het balletje springt tot grote frustratie van Tonny (71) en haar schoonzoon Cock (45) voortdurend uit de vaas. Cock springt en rent steeds nerveuzer heen en weer naast de tafel, terwijl hij Tonny fanatiek aanmoedigt. Als Cock eindelijk zelf aan de bak mag, weet hij tot zijn enorme vreugde na vele vruchteloze pogingen toch een paar balletjes in de vaas te houden. Maar veel tijd is er niet om te genieten van de overwinning: Cock en Tonny moeten alweer door naar het volgende spel.

Ze doen mee aan het trainingskamp voor Minute to win it.

Oefenen
In een studio in Hilversum staan 67 spellen klaar. 37 kandidaten werken zich alleen of als duo in het zweet om deze tot een goed einde te brengen.

Deze ‘bootcamp’- deelnemers zijn geen willekeurig van de straat geplukte mensen. Ze hebben al een eerste screening achter de rug waarin ze een ei op een gloeilamp moesten laten balanceren. Alleen de besten mochten door naar deze ronde. Bij elk spel staat een medewerker van Minute to win it met een stopwatch, want ieder spelletje moet binnen een minuut zijn volbracht, net als op televisie.

Beste
Hier worden de fanatiekste kandidaten gezocht voor de uitzending. En de besten, want er is niets aan als presentator Gordon de kandidaten na een paar pogingen alweer naar huis moet sturen. En dus worden de potentiële kandidaten geacht veel te oefenen. Heel veel. Hier op de bootcamp, maar ook thuis, iedere avond.

Medewerkers van het programma bellen zelfs regelmatig om te checken of de kandidaten wel fanatiek oefenen.

Maar die voorzorgsmaatregel lijkt totaal overbodig. Op dit tweedaagse trainingskamp strijden de deelnemers alsof hun leven ervan afhangt. Ze wapperen met een stuk karton eieren in hun vak, proberen theezakjes om een waslijn te werpen, en mikken pepermuntjes vanaf de deksel van een pedaalemmer in een glas.

Huis-tuin-enkeuken
Want dat is de charme van dit programma: het ontbreekt er totaal aan hypermoderne apparatuur of ingewikkelde regels.

Bij Minute to win it heerst de eenvoud; er worden alleen maar laagdrempelige huis-tuin-enkeukenspelletjes gespeeld. In de uitzending krijgen de kandidaten drie ‘levens’ om tien willekeurige spellen te volbrengen en daarmee de hoofdprijs van 100.000 euro te verdienen.

Oefenen!
René (42) en Miriam (47) zijn druk bezig met een spel waarin tennisballen in een beker omgedraaid moeten worden. René kwijt zich behendig van zijn taak, terwijl Miriam toch de Minute to win it-veteraan is.

Ze deed vorig jaar ook mee met het trainingskamp, maar haalde tot haar teleurstelling de uitzending niet.

Dat moet dit jaar anders; daarom heeft ze haar aanstaande, brandweerman René, meegenomen, zodat ze als duo kunnen schitteren. René vindt het nu al een geweldige ervaring en vertelt dat thuis de hele kamer op z’n kop staat opdat de spellen maar goed geoefend kunnen worden. Voor sommige spelletjes is de kamer te klein, maar dan heeft René altijd nog de brandweerkazerne: Oefenen, efenen, oefenen! „Daar is lekker veel ruimte.”

Geld
Maar hoe leuk de twee het trainingskamp ook vinden, ze gaan toch vooral voor het geld. „Dat kunnen we goed gebruiken voor onze toekomst samen.”

Verkeerde rietje
Dit trainingskamp is niet alleen handig voor de kandidaten, ook het programma zelf kan er nog wat van opsteken. Mocht blijken dat bepaalde spellen echt niet te doen zijn, dan kunnen die nu nog aangepast of vervangen worden. Dat zullen vaak minieme aanpassingen zijn.

Minute to win it loopt in diverse landen, en de spellen worden rechtstreeks overgenomen, vooral uit de Verenigde Staten. Toch kan winnen of verliezen van de kleinste details afhangen. Dat merken zussen Petra (43) en Jolanda (42) wanneer ze met een rietje een M&M proberen te verplaatsen. Het gaat niet van een leien dakje. Ze blijken thuis met het verkeerde soort rietje te hebben geoefend.

Vrouwen
Petra en Jolanda hebben zo hun eigen reden om mee te doen. „Wij willen laten zien dat twee vrouwen kunnen winnen, want in het vorige seizoen zagen we bijna alleen maar mannen. We willen records breken, maar gelukkig hebben we nog even de tijd om te oefenen.”

 

Reageren