Moeder der 'talent shows' verdwijnt?

Het is steevast hét kijkcijferkanon op de Amerikaanse televisie: American Idol, de originele variant van wat we in Nederland kennen als Idols. Maar het succes van de talentenjacht-der-talentenjachten neemt af en tv-kenners vragen zich af hoe lang het programma nog zal blijven bestaan.

In de hoogtijdagen van American Idol was het programma per aflevering goed voor soms wel bijna 31 miljoen kijkers. De laatste serie van het programma, de achtste alweer, trok echter gemiddeld nog maar iets meer dan 26 miljoen kijkers.

Hoe groot dat aantal in Nederlandse begrippen nog lijkt: in de VS is een daling van 5 miljoen kijkers bepaald niets iets waar tv-zenders blij van worden.

Dieptepunt
De druppel die de emmer deed overlopen, waren de kijkcijfers van de finale van het programma. De show, waarin Kris Allen als nieuwste Idol werd gekozen, trok nog 'maar' 28.8 miljoen kijkers. De finale van het zevende seizoen, vorig jaar, trok er nog 32 miljoen.

Meteen daarna kwam de geruchtenstroom op gang: voor American Idol-begrippen is amper 29 miljoen kijkers voor een programma een absoluut dieptepunt. Het programma zou op zijn retour zijn, het concept uitgemolken.

Verdwijnen?
Natuurlijk trekt Fox, de zender waar het programma wordt uitgezonden, zich dat aan. En dus, zo zijn nu de geruchten, wordt het concept van het programma nog eens goed onder de loep genomen. En dat betekent in tv-land tegenwoordig nogal snel dat de kans best groot is dat een programma op z'n minst héél lang niet meer op de buis gaat verschijnen.

Nederland...
Overigens hoeven Nederlandse fans zich geen zorgen te maken: voor zover bekend heeft RTL, in Nederland uitzender van onder meer Idols en X-factor, nog geen plannen om een van die twee programma's definitief te schrappen. SBS is op dit moment bezig met Holland's got Talent, dat te kampen heeft met tegenvallende kijkcijfers. Van dát programma is de toekomst dus misschien wél nog onzeker...

Reageren