Mogelijkheid meerderheid voor nieuw plan Omroep

Er is mogelijk een meerderheid in de Tweede Kamer voor het plan van de werkgroep Andere Publieke Omroep. Althans, dat denkt Nico Haasbroek, een van de initiatiefnemers.

Haasbroek zegt op Radio 1 dat hij verwacht dat er ongeveer negentig zetels voor het voorstel zijn.

Verdwijnen
Gisteren werd het plan van de werkgroep gepresenteerd. De speerpunten: twee in plaats van drie publieke tv-zenders, geen amusements-, spel- en sportprogramma's meer en ook de STER zal verdwijnen.

Haasbroek rekent er dus op dat het voorstel door de nieuwe regering wordt aangenomen. Dat is misschien een iets te voorbarige conclusie, omdat het kabinet op dit moment nog middenin de formatie zit.

Agenda
Zelfs als negentig Kamerleden voor het voorstel zouden zijn, hoeft het nog niet geaccepteerd te worden. Het nieuwe kabinet kan beslissen niets aan de Publieke Omroep te veranderen, omdat het nu eenmaal een belangrijk, steeds terugkerend punt op de politieke agenda is.

Het is niet de eerste keer dat de werkgroep met een dergelijk voorstel komt. In 2006 was het plan ook al eens gepresenteerd, in een iets andere vorm. Waarom het voorstel toen niet goedgekeurd werd, is onduidelijk.

Meer over:

Reageren