Mohammed Ali in Volendam

De populairste sportman uit de jaren zestig en zeventig, Mohammed Ali, ook bekend als 'The Greatest', schreef in 1976 een autobiografie. Ter promotie hiervan bezocht hij Nederland.

Vanavond zien we hem in Volendam en Amsterdam. Televizier sprak met Monique Tesselaar, een van de researchers van Studio Sport achter het verhaal van het bezoek van Mohammed Ali aan Volendam in maart 1976. Hier alvast een stukje van een prachtige reportage.

Hoe wisten jullie dat Mohammed Ali in Volendam is geweest?
Monique: "We zagen een foto van Mohammed Ali, die in een lange witte jas door Volendam liep, en met een Volendamse visser sprak. Een paar mensen op de redactie wisten toen te vertellen dat Ruud ter Weijden een interview met de bokser had gedaan voor Avro's Sportpanorama. We hebben de banden bekeken en dat was uniek materiaal."

Raar
"De onderwerpen die we behandelen, zijn meestal zo groot dat iedereen het nog weet, of zo klein dat niemand het meer weet. Dit valt in de laatste categorie. Het is heel raar dat 'de grootste man op aarde', zoals Tom hem noemt, in Nederland is geweest en niemand dat meer weet. Ook de meeste mensen bij Studio Sport niet."

Hoe is dat mogelijk?
"Het was een bliksembezoek dat niet aan de grote klok is gehangen. Als iemand van dat kaliber nu zo'n trip zou maken, zou de hoeveelheid publiciteit overweldigend zijn. En nu was-ie bijna in z'n uppie. Hij kwam twee dagen naar Nederland voor de presentatie van zijn autobiografie en dat is wat stilletjes gegaan.

Opnames
De opnamen werden vijf dagen later uitgezonden en toen was hij allang weer weg. Dat scheelt ook. Nu zit iets 's avonds gelijk al in het Sportjournaal."

Reageren