Moordvrouw

20 januari 2012 00:02 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Renée Soutendijk, Thijs Römer en zelfs Wendy van Dijk doen mee in de nieuwe, ambitieuze RTL 4-serie Moordvrouw.

Een politieserie op de vrijdagavond bij RTL 4, mét een telg uit de Römer-clan in de cast. De vergelijking met Baantjer, met in de hoofdrol Piet ‘De Cock’ Römer, dringt zich dan al snel op. Maar nee: Moordvrouw staat geheel op zichzelf. De verhaallijnen over ambitieuze en afgunstige agenten worden afgewisseld met die over gruwelijke misdrijven. Dat klinkt toch wat heftiger dan het kalme Baantjer.

Grappig genoeg is het decor van Moordvrouw nu eens níet een grote stad als Amsterdam, Maastricht of Den Haag, maar het gemoedelijke Friesland, waar kennelijk ook veel fout kan gaan, maar wat een opvallend rechercheteam ook weer oplost. En de nieuwe politieserie heeft meer verrassingen in petto.

Uitvoerend producent Gerd Jan van Dalen: „We schotelen in Moordvrouw geen hapklare brokken voor. Je moet je eigen fantasie gebruiken.” En ja, Thijs Römer, kleinzoon van Piet, speelt dan wel de ambitieuze rechercheur Evert in de serie, maar „ik heb mijn opa niet om tips gevraagd. Moordvrouw is ook absoluut geen Baantjer. Je wordt niet geconfronteerd met een openingsshot van een lijk, waarna je de misdaad en de bijbehorende misdadiger moet traceren.”

Spectaculaire actiescènes

„Bebloede of gewurgde BN’ers worden in Moordvrouw ook niet opgevoerd”, legt Gerd Jan verder uit. „Er hoeft ook niet elke week per se een moord gepleegd te worden. Elke afl evering begint met iets kleins dat zich langzaam verspreidt als een olievlek. Tijdsdruk is een belangrijk terugkerend onderdeel in de serie. En dat is spannend, absoluut. Niet alleen door de tempowisselingen en spectaculaire actiescènes, maar ook omdat, net als in het echte leven, de agenten niet altijd op tijd komen.”

Thijs: „De verhaallijnen zitten soms, toeval of niet, behoorlijk dicht op de actualiteit. Zo draaiden we een aflevering met een schietpartij op school; dat kwam behoorlijk dichtbij. De televisiebeelden van Alphen aan den Rijn stonden nog op mijn netvlies gebrand.” Maar wees niet bang voor al te heftige en bloederige beelden. De spanning van de serie zit hem volgens Gerd Jan juist in dat wat je níet ziet. „Juist dat suggestieve, waarbij je je eigen fantasie moet laten werken, maakt Moordvrouw zo spannend.”

Lachen mag

Maar de serie draait niet alleen om de misdaden. Gerd Jan: „De verhalen zijn breder; het is de bedoeling dat je als kijker meegaat met de karakters, en dat zal met deze allround cast zeker lukken. Naast Thijs zijn de hoofdrollen weggelegd voor Porgy Franssen, Renée Soutendijk, Achmed Akkabi, Chava Voor in ’t Holt en Wendy van Dijk.”

Uiteraard valt er tussen de misdaden en intriges ook iets te lachen. Subtiel, maar toch. Gerd Jan: „Je kunt niet één stoot adrenaline serveren; af en toe moet je ook adempauzes inlassen.” Een taak die is toebedeeld aan onder anderen Achmed Akkabi, bij het grote publiek bekend om de reclames van een grote supermarktketen en van zijn rollen in Het huis Anubis en Alibi. In Moordvrouw speelt hij Bram. Zijn taak: Fenna binnen de lijntjes laten kleuren, hetgeen hem herhaaldelijk nét niet lukt. Dat is grappig, maar het maakt hem niet de sukkel van het stel.

Mietje Wendy

En de hoofdrol van Fenna wordt opmerkelijk genoeg gespeeld door Wendy van Dijk. De nieuwe aanwinst voor het rechercheteam in Leeuwarden is in alles de tegenpool van Evert (Thijs). Gebruikt híj zijn verstand, zíj gaat af op haar intuïtie. En dat botst. Niet alleen met elkaar, maar ook met de andere collega’s van het politiebureau. Dankzij haar onorthodoxe werkwijze brengt Fenna niet alleen zichzelf, maar ook haar collega’s regelmatig in levensgevaar. Dat ze daarnaast ook nog een groot geheim met zich meedraagt, maakt haar een mysterieuze, vreemde eend in de bijt…

Het is een stoïcijnse, klein te spelen rol die ver van de RTL 4-presentatrice afstaat, maar waarmee wel een langgekoesterde droom in vervulling gaat. Wendy: „Mijn carrière als danseres vloeide eigenlijk automatisch over in die van presentatrice: het betaalde de rekeningen en het was leuk, maar de liefde voor het acteren is nooit verdwenen. Ik heb altijd willen geloven dat het een kwestie van tijd was, van levenservaring, en ja, toen kwam deze rol ineens op mijn pad…” Een prachtkans, al had ze zichzelf wel een tikje heldhaftiger ingeschat. „Uiteraard heb ik me van tevoren grondig voorbereid. Ik heb legio politieseries bekeken, agenten gesproken en zelfs schietles genomen, maar bij elke schietscène gieren de zenuwen nog door mijn lijf. Die terugslag van dat pistool, de gewelddadigheid van sommige scènes: pff, ik ben eigenlijk best een mietje.”

Komt er een seizoen 2?

Het trekken van zijn pistool vond Thijs juist één van de meest memorabele momenten tijdens de opnameperiode. „Dat pistool heeft een soort aantrekkingskracht; ik kan dat niet uitleggen. Alleen al daarom hoop ik dat de serie een vervolg krijgt.” Of dat er gaat komen, is de grote vraag. Gerd Jan: „Als het aan RTL 4 en Endemol ligt zeker, maar ja, zo simpel is het niet. Daarmee zijn meerdere factoren gemoeid. De serie heeft absoluut potentie. Na deze reeks afleveringen is het geheim rondom Fenna grotendeels ontrafeld, maar daarmee zijn de verhaallijnen niet opgedroogd. De serie 24 kreeg na de ontknoping in het eerste seizoen toch ook een sublieme doorstart?”

Meer over