Move like Michael Jackson

Move like Michael Jackson heeft voor deze tweede halve finale en de finale niet het minste jurylid overgevlogen: het is Michaels bloedeigen broer Jermaine. Bekend van The Jackson 5, The Jacksons en de jarentachtighit When the rain begins to fall met Pia Zadora. Aan Televizier de eer een boom op te zetten met Jermaine.

Waarom doet u mee aan Move like Michael Jackson?
"Het is een eerbetoon aan mijn broer en op deze manier willen we de erfenis van Michael levend houden."

Bent u een streng jurylid?
"Ik zoek iemand die het publiek kan vervoeren. En ik laat alleen mensen doorgaan die talentvol genoeg zijn om een carrière op te bouwen na Move like Michael Jackson. We zoeken een bijzondere entertainer. En daar zijn er niet zoveel van. Michael, Bruce Lee, Tiger Woods, Muhammad Ali, dat zijn mensen met een fantastisch talent. Ik voel me soms een beetje schuldig naar degenen die niet winnen. Dan zie ik die gezichten en hoe graag ze het willen. Dat is moeilijk. Maar ja, er kan er maar één winnen."

Dit programma is eerder in Engeland uitgezonden. Bent u daar veel talent tegengekomen?
"Heel veel. En ik weet zeker dat ik hetzelfde zal zien in Nederland. Er zijn zoveel Michael Jacksonfans in Nederland. Het hart van de fanclub is hier. We hebben altijd heel veel liefde en steun vanuit Nederland gekregen."

U zat als kind met Michael in de legendarische The Jackson 5. Hoeveel invloed heeft die periode op de rest van uw leven gehad?
"Het was allesbepalend. Nog voor The Jackson 5 stoomde onze vader ons klaar voor succes. We reisden veel rond en traden overal op. Tot we op het niveau kwamen waarop we auditie mochten doen voor Berry Gordy, de baas van Motown, en alle groten die ons voorbeeld waren: The Temptations, Smokey Robinson, Diana Ross, The Four Tops. Ze waren er allemaal. Michael en ik waren de hoofdzangers en voor we naar de auditie gingen, bedachten we wat we konden zingen, zodat het publiek uit z'n dak zou gaan. We bereidden ons goed voor. Dat moeten de kandidaten van Move like Michael ook doen.

Je kunt het hele optreden al in je hoofd voorbereiden. Toen Michael in 1983 met Billy Jean op het vijfentwintigjarig bestaan van Motown optrad, wist hij backstage nog helemaal niet wat hij ging doen. Hij bereidde het liedje voor in zijn hoofd en kwam zo op de Moonwalk. Die had hij nog nooit gerepeteerd. Al zijn helden stonden backstage gebiologeerd te kijken. Smokey, The Temptations, Diana Ross. Ik was er zelf ook."

Kunt u zelf ook bewegen als Michael?
"Helemaal niet. Er is maar één Michael die kon bewegen zoals Michael en dat was Michael. Mijn kinderen zijn beter dan ik. Maar in The Jackson 5 danste ik ook niet. Ik speelde de bas en mijn taak was misschien wel het moeilijkst van al m'n broers: spelen én zingen. Net als Tito trouwens. We lieten het dansen over aan Marlon, Jackie en Michael."

Hoe lang blijft u eigenlijk in Nederland?
"Ik ga nog de toerist spelen met mijn vrouw, maar met The Jackon 5 kwamen we hier altijd, dus ik ken het nog wel een beetje. We waren toen nog heel klein en kregen altijd les in het vliegtuig. Ik weet nog goed dat we van onze lerares een opstel over molens moesten schrijven."

Is er nu een muzikaal talent dat net zo groot kan worden als Michael?
"Nee. Weet je waarom dat ook moeilijk wordt? Om zo bijzonder te worden, heb je sterren nodig om tegenop te kijken. Hij had al die grote Motownsterren en mensen als Gene Kelly, Elvis, Fred Astaire en James Brown. Dat soort talent is er nu niet meer. Vandaag de dag heb je vooral mensen die playbacken, zoals Milli Vanilli. Ik heb ze bij een talentenjacht zelfs een keer laten doorgaan, omdat ik het niet in de gaten had.

En er zijn ook veel artiesten die computers al het werk laten doen. Dat hadden wij vroeger niet. Wij moesten alles zelf doen."

Reageren