Mr. Selfridge: het verhaal achter het warenhuis

17 augustus 2013 12:00 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De Engelse dramaserie Mr. Selfridge schetst het bewogen leven van een Amerikaanse zakenman die ruim 100 jaar geleden in Londen het warenhuis Selfridge & Co opende.

Harry Selfridge had in Chicago al een enorme winkel van Sinkel op poten gezet en tot een succes gemaakt. Hier kon je van alles en nog wat kopen, van een klosje garen en een korset tot een complete uitzet. In Londen wil hij een stap verder gaan door het grootste en mooiste warenhuis van de wereld te openen.

Selfridge & Co.

Het is 1908 als de ­flamboyante zakenman met zijn echtgenote Rose en hun vier kinderen naar Engeland afreist om zijn droom waar te maken. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de kooplust van de Britse vrouw. De Engelsen zijn conservatief en gehecht aan hun kleermakers en kleine ­winkeliers. Maar toch slaagt hij erin om in Oxford Street een kolossaal winkelpand uit de grond te stampen. In 1909 opent Selfridge & Co. zijn deuren.

Jeremy Piven

De serie, die vanavond start bij de NCRV, is gebaseerd op het boek Shopping Seduction & Mr. Selfridge. Lindy Woodhead ­vertelt in deze bestseller het waargebeurde verhaal van Harry en zijn consumentenparadijs. Jeremy Piven (foto, bekend uit Entourage) speelt de hoofdrol van de man die behalve ondernemer ook een groot ­verleidingskunstenaar was.

Frances O' Connor

Dat blijkt direct al in de eerste ­aflevering. Hij weet niet alleen kopers massaal naar zijn megawinkel te lokken, maar palmt  ook aan de lopende band ­vrouwen in. Tot verdriet van Rose, gespeeld door Frances O’ Connor (46), houdt hij er al snel een minnares op na.

Naar goed Engels gebruik zijn kosten noch moeite gespaard om in Mr. Selfridge de tijdgeest te raken, met prachtige kostuums en locaties die de sfeer ademen van begin 1900, toen een ­luxueus warenhuis nog een eersteklas attractie was.

Meer over