Musical Awards Gala

Met jaarlijks ruim drie miljoen bezoekers is de musical populairder dan ooit. Vanavond worden de sterren uit het genre in het zonnetje gezet tijdens het John Kraaijkamp Musical Awards Gala 2008. Wij ondervroegen een paar genomineerden.

Met maar liefst dertien nominaties vestigt de musical Ciske de rat een nieuw record. Danny de Munk speelt – net als vroeger in de film – een van de hoofdrollen. Hij is genomineerd voor 'beste mannelijke hoofdrol in een grote musical'.

Erkenning
"Ciske was mijn lot en is dat nog steeds. Met deze musical is de cirkel voor mij helemaal rond. Ik geef eerlijk toe dat ik graag een Musical Award zou winnen, maar ik denk dat die prijs aan mijn neus voorbij gaat. De concurrentie is vrij groot. We zien het wel en anders denk: 'Krijg toch allemaal de kolere', haha. Het is leuk om erkenning te krijgen, maar gelukkig krijg ik die elke avond al van het publiek. Dat is de hoofdprijs!"

Talent
Ook Jette Carolijn van den Berg uit Dirty dancing maakt kans op een award. Ze is genomineerd voor 'aanstormend talent'.

"De film kwam uit toen ik een jaar of negen was en het was meteen mijn favoriet. Als je dat later dan mag spelen, is dat natuurlijk idioot. En om dan ook nog gelijk genomineerd te worden voor mijn eerste grote productie, is echt fantastisch."

Bekroning
Brigitte Heitzer veroverde de hoofdrol in Evita met het winnen van het programma Op zoek naar Evita. Nu is ze genomineerd voor 'beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical'.

"De nominatie vind ik echt tof, want iedereen werkt elke avond keihard om zijn rol zo goed mogelijk neer te zetten. Als je er dan uit wordt gepikt, is dat zeker een bekroning."

Bejubeld
Vier musicals van V&V Entertainment komen in aanmerking voor awards: Piaf, Billie Holiday, Fame en Assepoester. Producent Albert Verlinde denkt dat Billie Holiday de grootste kanshebber is.

"Het is een nieuwe musical die bovendien zeer is bejubeld in de pers. Ik vind trouwens ook dat Kim-Lian van der Meij eindelijk eens een award verdient voor haar hoofdrol in Fame. Die heeft zichzelf wel bewezen."

Duimen
Frits Sissing presenteert het Musical Awards Gala dit jaar voor de tweede keer. "Het is een eer. Ik ben een gelukkig man. Het is voor mij ook bijzonder dat Brigitte Heitzer een kroon op haar werk krijgt nu ze genomineerd is voor Evita (Sissing presenteerde ook Op zoek naar Evita, red.). Ik zal stiekem voor haar duimen, maar ik ben natuurlijk wel onpartijdig." Jacques d'Ancona neemt weer plaats in de vakjury.

De kanshebbers*
Ciske de rat (13 nominaties)
Les misérables (7)
Pinokkio (6)
Fame (5)
Into the woods (5)
Verplichte figuren (5)
Billie Holiday (4)
Evita (4)
Dirty dancing (3)
De fabeltjeskrant (3)
Kuifje – de zonnetempel (3)
De brief voor de koning (2)
Bubbling brown sugar (2)
The fantasticks (2)
Route 66 (2)
De matroos in de doos (1)
Shhh...it happens! (1)

*Bij de nominaties wordt onderscheid gemaakt tussen grote en kleine musicals. Bij een kleine musical staan maximaal elf castleden op het toneel, bij een grote minimaal twaalf.

Reageren