Natuurserie Frozen Planet deels opgenomen in Ouwehands Dierenpark

De BBC heeft toegegeven dat een klein gedeelte van de natuurserie is opgenomen in een dierentuin. Het gaat om beelden van een ijsbeer en haar twee jongen.

Update: De opnames werden in de winter van 2008 gemaakt, toen moeder Huggies (gesponsord door het luiermerk) in een speciale kraamkamer van het ijsberenverblijf twee kleintjes kreeg: Swimmer en Walker. Droevig is dat Swimmer na een paar maanden overleed aan een bloeding. Moeder Huggies werd net voor de jaarwisseling wederom moeder van drie ijsbeertjes. Twee daarvan zijn nog in leven.

Dierentuin
De bewuste beelden in de aflevering van Frozen Planet werden niet op de noordpool opgenomen, maar bovenop de Grebbenberg in het ijsberenverblijf van het Rhenense Ouwehands dierenpark. Om het wat echter te laten lijken, zorgde de filmploeg voor nepsneeuw. De dierentuin-ijsberen zijn later tussen de echte natuurbeelden geplakt en in aflevering zeven te zien.

Onmogelijk
Volgens de BBC is het helemaal niet zo gek dat er voor deze oplossing is gekozen. Het is namelijk onmogelijk om dat tafereel in het wild te filmen. „IJsberen blijven de gehele winter op de pool, en vrouwelijke ijsberen baren hun jongen mid-winter. Het probleem voor ons is dat ze het onder de sneeuw doen in hun holen van ijs en het is absoluut onmogelijk om onze camera's daar te krijgen.”

Verzinnen
Ook Ouwehands dierenpark manager Dirk Jan van der Kolk reageert begripvol op het besluit van de BBC in een dierentuin te draaien. "Wij worden maandelijks benaderd, omdat sommige beelden niet in de natuur kunnen worden opgenomen. Als een ijsbeermoeder tijdens het baren wordt gestoord, bijt ze de jongen dood of verlaat ze ze. Dan moet je iets anders verzinnen." Misleidend vindt hij het niet. "Nee, het is heel mooi hoe de BBC dat doet. 99.1 procent wordt wel echt opgenomen in de natuur." Van der Kolk noemt de ontstane ophef dan ook 'een beetje kinderachtig.

 

Reageren