NBC schrapt Law & Order, Heroes, Trauma, Mercy

De Amerikaanse zender NBC heeft de bezem flink door het serie-aanbod gehaald. De originele serie van Law & Order, de superheldenserie Heroes, en de ziekenhuisseries Trauma en Mercy verdwijnen allemaal van de buis. Maar niet getreurd: de zender komt met talloze nieuwe series terug. Televizier vat het samen.

Vrijdag werd bekend dat NBC vanwege dalende kijkcijfers heeft besloten om de 20 jaar oude serie Law & Order stop te zetten. Tien jaar geleden trok de serie nog gemiddeld 18 miljoen kijkers; tegenwoordig is dat aantal gezakt naar 8 miljoen.

Spin-offs, zoals Law & Order Special Victims Unit (SVU) en Criminal Intent (CI), gaan wel nog gewoon door. Omdat de serie vrij abrupt stopt, is het te verwachten dat karakters uit de originele L&O nog terugkeren in spin-offs, om op die manier afscheid te nemen van de fans.

Heroes
L&O is niet de enige geschrapte serie. Andere, minder oude, series komen ook niet meer terug. Van de serie Heroes was al langer bekend dat de toekomst er niet rooskleurig uitzag. De superheldenserie had al vanaf het eerste seizoen te kampen met steeds weer dalende kijkcijfers.

Heroes: cast seizoen 2 © NBC

De laatste tijd was er sprake van een mogelijk korter vijfde seizoen, om de verhaallijnen van de serie af te ronden. Het lijkt erop dat NBC heeft besloten ook dat niet meer te doen. Daarmee blijft Heroes steken op vier seizoenen, al hebben de makers van de serie al aangegeven te blijven vechten voor een klein vijfde seizoen, om de fans niet teleur te stellen.

Mercy
Series die minder lang liepen en dus ook minder verhaallijnen af te ronden hebben, zijn Trauma en Mercy. Beide series werden afgelopen tv-seizoen gelanceerd, en halen een tweede seizoen dus niet. Ook hier zijn de tegenvallende kijkcijfers (gemiddeld 5 miljoen in de VS) de reden.

DI-Tv01-Mercy©NBC

Nieuwe series
NBC heeft aangegeven te willen blijven mikken op hoogstaand kwaliteit. Series met dalende kijkcijfers zijn dus volgens de kijkers kwalitatief niet goed genoeg meer, maar bovendien wil NBC de ruimte hebben om nieuwe series te programmeren die mogelijk wel succesvol zijn.

Series die de zender nu al op stapel heeft, zijn onder meer The Event (een 24-achtige thrillerserie), Love Bites (vrouwenserie à la Sex and the City), Outsourced (komedie over een bedrijf dat naar India verhuist), Perfect Couples (drie stellen proberen uit te zoeken wat de perfecte relatie is), Chase (politieserie), Undercovers (komische spionage-dramaserie met een ingekakt voormalig CIA-stel dat weer aan het werk gaat), The Cape (afgezette agent imiteert het favoriete stripboekpersonage van zijn zoon, om de misdaad te bestrijden), Outlaw (hoge rechter stopt met zijn werk en besluit Jan Modaal te gaan helpen met zijn kennis), Harry's Law (drie totaal verschillende soorten mensen beginnen samen een advocatenkantoor) en Friends With Benefits (Friends-achtige komedie over een groep vrienden en hun avonturen op liefdesvlak).

RTL
De geschrapte series worden in Nederland allemaal nog door RTL uitgezonden. Check de Televizier tv-gids online voor uitzendtijden.

Welke van de nieuwe series in de toekomst in Nederland te zien gaan zijn, is nog niet bekend.

Reageren