NCIS: aflevering 200

Jethro Gibbs kijkt in de loop van een revolver en ziet zijn leven aan zich voorbijtrekken in de 200ste ‘NCIS’. Toch heeft de jubileumaflevering ook een feestelijk tintje.

Niemand van de acteurs had bij de start in 2003 verwacht dat NCIS zó lang zou meegaan. „We dachten: weer een spin-off van CSI, dat gaat vast niet lang duren”, zegt Michael Weatherly, de acteur achter speciaal agent Tony DiNozzo. Pauley Perrette (Abby) had ook haar bedenkingen: „Er was veel agressie in het land na de aanslagen van 2001. Het leek me niet dat mensen zaten te wachten op een misdaadserie met een militair karakter.”

Blijvertje

Maar de reeks over een rechercheteam dat moorden bij de ­Amerikaanse marine onderzoekt, bleek een blijvertje te zijn. NCIS groeide uit tot de best bekeken misdaadserie van Amerika, gaat nu al negen seizoenen mee en kreeg zelf een bijna even populaire spin-off, NCIS: Los Angeles. 

Daadkrachtig optreden

Unaniem zijn de castleden het erover eens dat het daadkrachtige optreden van Mark Harmon (foto midden) als teamleider Jethro Gibbs aan de basis ligt van het succes. Michael Weatherly: „Toen ik een tijdje met hem had gewerkt, kreeg ik het gevoel dat we een hit in handen hadden. Hij speelt zijn rol van argwanende oorlogsveteraan, die precies weet wat er moet gebeuren, zo goed dat je in hem en zijn team gelooft. Hij is de rots in de branding, precies de man die je in een onzekere tijd nodig hebt. De kijkers hebben hem omarmd als een redder in nood.”

Revolver

Niet voor niets is de 200ste aflevering grotendeels gewijd aan Gibbs. De baas van de NCIS-ploeg zit nietsvermoedend aan de koffie in een café-restaurant als een man een revolver op hem richt. Er valt een schot en het volgende ogenblik zien we zijn leven aan hem voorbijtrekken. Zijn vader, de broer van Ziva (Ari), zijn vrouw Kate en zijn mentor Mike Franks duiken op in deze gelegenheids­aflevering; gasten die in werkelijkheid allemaal zijn overleden...

Alles op een rijtje

Betekent dit dat Gibbs tussen leven en dood zweeft? Valt het ergste te vrezen? Wees gerust: de schrijvers laten de held van het verhaal zeker in de 200ste aflevering natuurlijk niets naars over­komen. Jethro krijgt eindelijk de tijd om alles eens op een rijtje te zetten en zich af te vragen of hij wel altijd de juiste beslissingen heeft genomen. En door de vele oude bekenden ontstaat een ­feestelijke, reünieachtige sfeer.

Reageren