Nederland niet naar Songfestival

Een onderzoek van het RTL-programma Wat vindt Nederland? heeft laten zien dat maar liefst 86 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland niet meer naar het Eurovisie Songfestival moet gaan.

De ondervraagden kregen de stelling "Nederland moet niet meer meedoen aan het Eurovisie Songfestival" voorgelegd.

Om hoeveel respondenten het gaat, is niet bekend. Wel dat het overgrote deel aangaf het eens te zijn met de stelling. "Een opvallend hoog percentage en daarmee een overduidelijke afwijzing", aldus de makers van het programma.

Meningen
In Wat vindt Nederland? staat de mening van Nederland centraal. Elke zaterdagavond moeten kandidaten zo goed mogelijk inschatten wat 'de Nederlander' van actuele kwesties vindt. De cijfers waarmee gewerkt wordt, komen van marktonderzoeksbureau Intomart Gfk van Maurice de Hond.

Songfestivalcrisis
De stelling over het Songfestival werd in het programma opgenomen omdat afgelopen week bekend werd dat verschillende landen zich terugtrekken van deelname aan het songfestival.

Italië doet al decennia niet meer mee, maar voor landen als Hongarije en Tsjechië is deelname aan het evenement dit jaar simpelweg te duur. De crisis speelt hen parte, en ze trokken zich dan ook terug.

Toppers
Nederland deed in 2009 wel nog mee aan het evenement, en stond prompt voor het vijfde jaar op rij niet in de finale van het festival. De Toppers (foto) hoorden niet bij de tien acts die na de tweede halve finale een finaleplek kregen toebedeeld.

Qua kijkcijfers zit het echter wel goed met het festival. In 2009 keken 3,3 miljoen mensen toen De Toppers optraden. Het jaar ervoor waren dat nog gemiddeld 1,8 miljoen mensen, en in 2007 zo'n 1,6 miljoen.

Reageren