Netflix kijkt voor aankopen films en series naar hitlijsten op piratensites

Netflix, de online videotheek waar je als lid onbeperkt films en series kunt kijken, baseert de collectie voor een deel op de hitlijsten met illegale downloads.

Netflix heeft onlangs ook de deuren geopend voor Nederlandse fans van films en tv-series, die massaal een kijkje namen bij de online videotheek. Overal doken berichten op van gebruikers die onder de indruk waren van de kwaliteit van de service, maar ook wat teleurgesteld door het aanbod.

Het aantal films en series is inderdaad beperkt, al staan er speciaal voor ons land ook typisch Nederlandse streams op, waaronder vrij veel cabaret.

Gelukkig komt er nieuw materiaal aan, want bij Netflix worden de rechten constant ververst en vervangen. Nieuwe films en series komen, oude gaan en sommigen verdwijnen voorgoed van Netflix. 

Netflix kijkt op The Pirate Bay

Bij de aankoop van nieuwe series en films volgt Netflix ook wat er op downloadsites als The Pirate Bay of Kick Ass Torrents populair is. Dat zegt Kelly Merryman, een aankoopchef van Netflix, tegen techsite Tweakers.nl.

"Bij het aankopen van series kijken we naar wat het goed doet op piratensites. Prison Break is er uitzonderlijk populair". En zo komt het dat deze al wat oudere serie - de laatste aflevering stamt uit 2009 - op dit moment ook op Netflix te zien is. 

Geen live tv

"We kijken welke films populair zijn in de bioscoop en wat de kijkcijfers zijn, maar er zijn veel programma's die wij niet zullen aankopen, zoals The Voice. Dat soort liveprogramma's zijn beter geschikt voor live-tv. Daarom richten we ons ook niet op sportevenementen, nieuwsprogramma's en concertregistraties".

Niet alle rechten

Netflix zou graag alle films en series aanbieden, maar dat kan nu eenmaal niet. Veel rechten liggen bij concurrenten als HBO (denk aan het bij downloaders megapopulaire Game of Thrones) en de nieuw op te richten dienst van RTL.

Om sterker in de schoenen te staan in de strijd om de kijker is Netflix ook begonnen met het produceren van eigen tv-series, waaronder House of Cards en Arrested Development uit Amerika, en Derek van de Britse komiek Rickey Gervais. Deze zijn exclusief zijn voor Netflix zullen de eerste tijd nergens anders te zien zijn.

Reageren