Eerlijk jureren

Nicolette van Dam: 'Klinkt smakelijk is geen afbrand-tv'

15 juli 2019 10:05 | overig-tv-nieuws | Door Carlijn Schepers

© SBS
Bij eten geldt vaak: het oog wil ook wat. Maar in Klinkt smakelijk gaat het naast smaak en uiterlijk ook om het verhaal achter een gerecht. Nicolette van Dam presenteert het dagelijkse kookprogramma. "Het is absoluut geen afbrand-tv", vertelt de presentatrice in een interview met Televizier.nl.

Voor wie Klinkt smakelijk nog niet heeft gezien, wat is het voor soort programma?

“Het is een feelgood-, zomers en luchtig kookprogramma. Thuiskoks proberen hun ‘signature dish’ aan de jury te verkopen met een overtuigend verhaal, een goede presentatie en een lekkere smaak. Het is leuk om elke doordeweekse dag even aan te zetten. Als je toch aan het koken bent of met een drankje op de bank zit. Ik denk dat de bijzondere verhalen achter de gerechten de kijkers kunnen verrassen en inspireren.”

 

Hoe zit het programma in elkaar?

“Eerst pitchen vier thuiskoks hun verhaal. Wat koken ze en waarom? Bijvoorbeeld een vrouw gevlucht uit Ghana die ons meeneemt naar haar jeugd. Hoe lekker de vis daar was en hoe ze haar lievelingsgerecht van toen maakt. Iets moet zowel smakelijk klinken als een goed verhaal hebben. Dan valt er meteen iemand af. Best een domper, want diegene krijgt geen gelegenheid zijn gerecht te bereiden. De overgebleven koks gaan de keuken in. Daar kom ik met ze te kletsen. Het zijn van die gesprekken die je in de keuken hebt bij een diner, heel puur en onvoorbereid. Vervolgens beoordelen we hoe smakelijk het gerecht eruitziet en valt de tweede af. Als laatste proeven we de twee overgebleven gerechten en kiezen we een winnaar. En aan het einde van de week strijden de vier dagwinnaars tegen elkaar.”

Wie zijn de juryleden?

“Ik zit zelf ook in de jury, samen met Julius Jaspers. Ik ben gek op die man. We hebben dezelfde raakvlakken, ook qua smaken. We zijn zelfs op dezelfde dag jarig! Ook is er wekelijks een gastjurylid met affiniteit met koken of eten. Denk aan Gordon, met zijn eigen restaurant, Ronald Giphart, die boeken schrijft over koken, of Ferry Doedens, die gewoon gek is op eten.”

Hoe is die dubbelrol van presentator en jurylid?

“Erg leuk. Samen met mijn broer heb ik een brasserie. Daar ben ik altijd met eten bezig. Proeven, smaken beschrijven, gerechten bedenken, ze smakelijk presenteren. Alleen jureren had ik nog nooit gedaan. Ik ben heel eerlijk, maar wil niemand een rotgevoel geven. De kandidaten stellen zich namelijk heel kwetsbaar op. Ik probeer dus te kijken naar plus- en minpunten. Want het is absoluut geen afbrand-tv.”

Ben jij zelf een goede kok?

“Helemaal niet. Zeker niet in onze zaak. Ik ben meer van de bediening. Thuis koken we simpel, maar gezond. En we laten onze kinderen van alles proberen, van olijven tot inktvis.”

Klinkt smakelijk kwam in plaats van 6 Inside. Voel je de druk dat dit wel moet slagen?

“Ik vind het jammer dat 6 Inside weg is, want ik vond dat ze het hartstikke leuk deden. Maar heel eerlijk ben ik zelf nooit zo bezig met of er veel mensen zullen kijken. Ik maak het programma met veel liefde en dan zien we wel.”

Klinkt smakelijk is van maandag t/m vrijdag om 18:00 uur te zien bij SBS 6

Meer over