Nieuwe dramaserie LIJN 32

Kortgeleden zijn de opnames van start gegaan van LIJN 32, een nieuwe dramaserie van de KRO en NCRV. Waldemar Torenstra speelt de hoofdrol in de achtdelige productie. LIJN 32 draait om tien passagiers van buslijn 32. De bus explodeert wanneer het langs de rechtbank rijdt waar een extreem rechtse politicus een getuigenis aflegt. Een terroristische aanslag of een noodlottig ongeluk?

In de serie blikken we terug naar de zes weken voorafgaand aan deze climax en zien de verhaallijnen van uiteenlopende personages samenkomen tot die ene ontploffing.

"Enkele weken voor de aanslag plegen twee Marokkaanse jongens (Aziz Akazim en Anouar Ennali) een telefoontje naar 112 met een bommelding. Inlichtingendienst medewerker Hein (Waldemar Torenstra) voelt dat er iets niet in de haak is en stelt alles in het werk om dit grondig te onderzoeken. Misschien steekt de werkelijkheid heel anders in elkaar dan hij dacht. En wat is de rol van de buspassagiers?", vraagt het persbericht zich af.

Veel namen
Naast Waldemar spelen onder meer Peter Blok, Elsie de Brauw, Annemarie Prins, Eric van der Donk en Reinout Bussemaker mee. Kleine rollen zijn weggelegd voor Gijs Scholten van Aschat, Anneke Blok, Jeroen Willems, Teun Kuilboer, Jeroen Spitzenberger, Eva Duijvestein, Meral Polat, Kim Pieters en Hans Kesting en vele anderen.

Het scenario is van de hand van Marnie Blok (De Gelukkige Huisvrouw), Karen van Holst Pellekaan (De Gelukkige Huisvrouw) en Maarten Lebens (Keyzer & de Boer Advocaten) en de serie wordt geregisseerd door Maarten Treurniet, bekend van dramaseries als Pleidooi en Zwarte Sneeuw.

Aan de kaak
De dramaserie stelt onder andere verdeeldheid, intolerantie en vooroordelen aan de kaak. Met LIJN 32 hebben de KRO en de NCRV volgens reigsseur Maarten Treurniet hoogwaardig drama te pakken met maatschappelijk relevante thema's: "We willen een serie maken die de maatschappelijke angst niet voedt, maar juist aan de kaak stelt."

"Uit onderzoek blijkt dat we een van de gelukkigste landen zijn, maar we staan ook op een gedeelde eerste plaats als het gaat om het meest islamhatende land in Europa. De meesten van ons willen, diep in hun hart, niets liever dan die situatie veranderen, doorbreken. Dat gebeurt natuurlijk niet vanzelf, daarvoor is iets extra’s nodig. Met LIJN 32 hopen we daar een bijdrage aan te leveren."

De opnames van LIJN 32 gaan naar verwachting door tot september. Pas in het najaar van 2011 kunnen we het eindresultaat (in HD, jaja) op televisie bewonderen.

Reageren