Nigel Barker en Janice Dickinson bij finale BNTM

Voormalig supermodel Janice Dickinson en fotograaf Nigel Barker komen maandag naar Nederland om plaats te nemen in de jury van de finale van Benelux Next Top Model.

In die finale op 15 november nemen de modellen Renée, Melissa, Marjolein en Alix het tegen elkaar op.

Janice Dickinson
De grofgebekte Janice Dickinson zal de dames samen met de andere juryleden gaan beoordelen. Een goede reden voor de meisjes om heel erg nerveus te worden.

Nigel Barker
Ook Nigel Barker zal de dames een paar tips meegeven. Televizier.nl sprak deze populaire Britse fotograaf.

Bestaat er zoiets als 'fotogeniek' zijn?

"Mensen hebben een bepaald beeld bij het woord 'fotogeniek'. Is dat mooi zijn op een foto? Ik denk van niet. Als je iets teweegbrengt in mensen, ben je voor mij fotogeniek. Veel modellen worstelen daarmee. Die focussen op dingen als: 'ben ik fotogenieker vanaf mijn linker- of rechterkant?' Maar je persoonlijkheid zit toch niet aan een kant van je lichaam? Kijk, van Gisele Bündchen kun je nog een goede foto maken terwijl je je camera op de grond laat vallen, maar de kunst is om van iedereen een mooie foto te kunnen maken. En een foto wordt pas mooi als je iemands persoonlijkheid kunt vastleggen. De persoonlijkheid maakt het topmodel."

Iets wat bij ANTM veel gebeurt is dat modellen altijd hetzelfde gezicht hebben op foto’s. Wat kun je daaraan doen?

"Ik denk dat het vooral een kwestie is van een rustige situatie creëren, weten wie je voor je hebt en goede communicatie met het model. Veel fotografen hebben het daar niet zo op en gebruiken bijvoorbeeld speciaal licht of locaties om een mooie foto te maken en een unieke stijl creëren. David LaChapelle werkt bijvoorbeeld veel met bodybuilders en travestieten. Ik ben een portretfotograaf en mijn fascinatie ligt bij degene die ik portretteer. Voor mij is teamwork belangrijk. Een foto klopt pas als die tot stand is gekomen in samenwerking met het model."

Tyra Banks schijnt de touwtjes stevig in handen te hebben bij ANTM. Klopt dat?

"Zeker, het is haar kindje. Zij is uitvoerend producent, presentatrice en jurylid. Tyra geeft niets uit handen. Maar ik denk dat de show juist daarom zo’n succes is. De kandidaten krijgen geen script. Ze zijn helemaal authentiek: dat is het succes van ANTM."

America’s next top model loopt na al die jaren nog steeds als een trein. Hoe komt dat?

"We proberen het steeds spannend te houden. Toen we acht jaar geleden met het programma begonnen, was de mode-industrie erg exclusief. Ze waren daar niet zo blij dat wij op prime time over haute couture en de modellenwereld praatten met de massa. Zij zagen de mode-industrie als iets dat alleen toegankelijk was via een gastenlijst. Maar we bleven stug volhouden omdat wij denken dat mode van iedereen moet zijn. Vijftien seizoenen later zit de hoofdredacteur van Vogue bij ons aan de jurytafel, is de Italiaanse Vogue onze hoofdsponsor en krijgt de winnares twee reportages in het blad. De kijkcijfers zijn ook nog eens fantastisch. In Top Model verschijnen is nooit eerder zo modieus geweest."

RTL5 begint deze week metseizoen 13. Kun je daar iets meer
over vertellen?


"We gaan voor het eerst met een specifieke groep mensen aan de slag. Alle kandidaten zijn namelijk kleiner dan gemiddeld. We proberen namelijk altijd grensverleggend te zijn bij ANTM. Maar de meiden mogen dan kleiner zijn, ze zijn niet minder bitchy. Ze hebben twaalf seizoenen lang geprobeerd een plekje bij ANTM te veroveren en nu het ze eindelijk gelukt is, laten ze niet over zich heen lopen."

Daphne Deckers beweert dat jullie bij ANTM jaloers zijn op het succes van de modellen uit de Nederlandse edities. Is dat zo?

"Dat kan ik niet zeggen. Misschien doen ze het geweldig, maar ik heb geen idee wie het zijn. ANTM wordt uitgezonden in 143 landen en we hebben 33 lokale varianten. Als ik dat allemaal bij moest houden, zou ik gek worden."

Reageren