NLZiet start 1 juli, kost nog geen 8 euro

NLZiet, het Nederlandse antwoord op Netflix, gaat 1 juli van start en kost nog geen 8 euro per maand. Daarvoor krijg je onbeperkt toegang tot programma's van RTL, SBS en de publieke omroep. Ook fijn: zonder reclame.

NLZiet is het Nederlandse antwoord op Netflix en al die andere online videotheken die al dan niet naar ons land komen. In het buitenland woedt de strijd al hevig, de Nederlandse omroepen stoken nu het vuurtje bij ons op. De zenders van de publieke omroepen, RTL en SBS (ook Veronica en Net 5) maken samen een vuist tegen de dreigende concurrentie.

Het samenwerkingsverband gooit op 1 juli de deuren van NLZiet voor iedereen open, toegang kost een kleine 8 euro. Voor dat bedrag mag je een maand lang onbeperkt kijken en wordt je niet geteisterd door reclames. Heel fijn: van Netflix hebben ze afgekeken dat de eerste maand gratis is.

Eigen producties

Maar kan je dan alle programma's, shows en films streamen die bij de genoemde omroepen te zien zijn? Vergeet het maar. Dat heeft ook te maken met de rechten. Er zullen wel wat buitenlandse producties te vinden zijn op NLZiet, maar vooral tv-programma's van eigen bodem.

Welke dat zijn is nu nog niet helemaal duidelijk. Maar er is wel een getal: er staan al 2.744 programma's, series en films klaar voor streaming (in totaal zijn dat een indrukwekkende 29.000 afleveringen). Dat zijn allemaal uitzendingen die nog geen jaar oud zijn.

Op Bright.nl meldt NLZiet-directeur Niels Baas (what's in a name?): "Verschil tussen ons en Netflix en Videoland is dat zij zich alleen richten op films en series, maar bij ons kan je veel meer verschillende programma's zien, ook talkshows of documentaires en journaals".

Of mensen daar 8 euro voor willen betalen? We zullen het zien.

Een publiekstrekker kan zijn dat een deel van de programma's eerst op NLZiet te vinden is, en pas daarna wordt uitgezonden op tv. Daar bovenop belooft NLZiet ook nog een 'hoge' beeldkwaliteit, in ieder geval beter dan de huidige (soms wat rafelige) beeldkwaliteit van Uitzending Gemist.

Apple & Android

Abonnees kunnen op twee apparaten tegelijk kijken, in de browser van de computer of via apps voor iOS (Apple) en Android. Of er ook toepassingen komen voor populaire apparaten als Apple tv, Xbox of zelfs Smart TV's moet de toekomst uitwijzen. 

De inkomsten worden verdeeld onder de omroepen, op basis van het kijkgedrag van de abonnees. 

Concurrent Netflix heeft zojuist de abonneeprijs verhoogd naar een kleine 9 euro en is daarmee net wat duurder dan NLZiet.

Meer over:

Reageren