NMa keurt verkoop voetbalrechten goed

30 november 2012 10:43 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De uitzendrechten van het Eredivisievoetbal gaan naar het Amerikaanse tv-netwerk Fox, daar stemde de Nederlandse Mededingingsautoriteit vandaag mee in.

In augustus kocht Fox International Channels (FIC) een belang van 51% in Eredivisie Media & Marketing (EMM), het bedrijf dat de tv-rechten van de 18 eredivisieclubs beheert. Zo’n grote aankoop moest worden goedgekeurd door de NMa, en dat is nu gebeurd.

Nederlandse voetbal 

De verkoop betekent dat de tv-rechten van de Eredivisie voor de komende 13 jaar in handen zijn van Fox. Alex Tielbeke, directeur van EEM, is tevreden met de overname: “We zijn blij dat de goedkeuring van de NMa een feit is en de samenwerking tussen EMM en Fox nu echt van start kan gaan. De overeenkomst betekent een stevige injectie voor het Nederlandse voetbal, hetgeen goed nieuws is voor de clubs maar zeker ook voor de fans.” 

Samenvattingen 

Nu de rechten bij Fox liggen, zijn deze niet meer in handen van de NOS. Tot en met seizoen 2013/14 zijn de samenvattingen nog bij de publieke omroep te zien. Wat er dan gebeurt, is nog even afwachten. “Voor de periode daarna worden alle opties overwogen”, zegt het EMM. “Voorop staat dat de Eredivisie samenvattingen net zoals in de huidige situatie toegankelijk blijven voor het grote publiek.”

Extra zender 

Naar verluidt betaalde Fox 1 miljard euro voor de aandelen. Het bedrijf onderzoekt nu of het mogelijk is om een extra voetbalzender op te richten.

Meer over