Nominaties Zilveren Nipkowschijf 2013

8 mei 2013 19:34 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Voor het eerst in de geschiedenis van de Zilveren Nipkowschijf zijn drie kanshebbers bekend gemaakt voordat de tv-prijs zelf werd uitgereikt. Matthijs van Nieuwkerk hoorde de nominaties aan.

Normaal gesproken wordt alleen de winnaar bekend gemaakt. Dit jaar maakte een groep tv-recensenten in De Wereld Draait Door de kanshebbers bekend vóór de uitreiking op 5 juni.

Het nieuwe Rijksmuseum

De eerste genomineerde lag volgens Volkskrant-recensent Jean Pierre Geelen enigszins voor de hand gezien de vele publiciteit: Het Nieuwe Rijksmuseum. De documentaireserie van Oeke Hoogendijk over de tien jaar lange strijd om het Amsterdamse Rijksmuseum te vernieuwen.  

Volgens Robert

De VARA dramaserie Volgens Robert, van Maria Goos over een huisarts (gespeeld door Peter Blok) die worstelt met een midlife crisis, is de tweede kanshebber. 

Moeder Ik Wil Bij De Revue

De nostalgische, muzikale dramaserie Moeder, Ik Wil Bij De Revue van Omroep MAX is de derde genomineerde. Daarmee versloeg het andere kanshebbers als Charlie en Penoza II. De keus viel op Moeder... omdat het niet alleen nostalgisch is, maar ook veel schwung heeft en goed gespeeld is. 

Net niet gewonnen

De Gouden Eeuw, documentaire De Regels Van Matthijs en Het Snelle Geld van Jort Kelder vielen net buiten de prijzen. Er zijn eervolle vermeldingen voor Welkom In De Gouden Eeuw en de documentaire De Baby.

Geen commerciële tv 

Het viel tafelheer Ali B op dat er geen programma's van de commerciële omroepen zijn genomineerd. "Kijken jullie weleens naar de commerciëlen?" was zijn vraag aan de recensenten. "Wij kijken wel degelijk naar commerciële tv" was het antwoord van Geelen. "Maar niet al te lang. Ook wordt het kwaliteitsverschil tussen de publieke en de commerciële omroepen steeds groter."

Meer over