Noors sprookje wint Songfestival

Noorwegen is dit jaar de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2009, met de inzending Fairytale van lieveling Alexander Rybak. De Noor won met 387 punten: een record. Yohanna uit IJsland werd zaterdagavond tweede en Azerbeidzjan eindigde als derde. Televizier.nl heeft de tekst van Fairytale!

-> De meezingeditie
Waarom ook niet! Zing mee met Alexander Rybak en Fairytale. Of lees op z'n minst de tekst even...


-> Nog steeds geen profiel?
Lid worden van Televizier.nl is gewoon gratis. Wij vinden het leuk als je lid wordt! -> Neem een profiel


Het was halverwege de puntentelling al duidelijk dat Alexander Rybak met Fairytale niet meer kon verliezen. Voor de nummers 2 en 3 was dat wel anders. Daar ging de strijd tussen meerdere landen.

Het regende echter hoe dan ook 12 punten voor de Noren. Uiteindelijk kreeg hij 387 punten: een absoluut record in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Volgend jaar zit de hele songfestivalkermis dus in Noorwegen, in de hoofdstad Oslo.

Noorwegen al lang favoriet
Tweede werd IJsland (Johanna) en derde werd Azerbeidzjan (Aysal and Arash). In de finale, met verhoudingsgewijs betere nummers dan andere jaren, waren er veel favorieten die streden om de eer. Zo werden Noorwegen, Turkije, Israël en het Verenigd Koninkrijk al langer als winnaars getipt.

Toen nog geen tien landen hun stemmen bekend hadden gemaakt, was het verschil tussen nummer één Noorwegen en nummer twee, (toen nog) het Verenigd Koninkrijk, al bijna veertig punten.

-> Fairytale Alexander Rybak
Helemaal onderaan dit artikel vind je het filmpje van Fairytale. Klik op de link om de volledige tekst én het filmpje te vinden.


Homo-songfestival
Ondanks dat het Songfestival al lange tijd bekend staat als een 'homofeestje', blijft dat onderwerp omstreden. Over kandidaat Alexander ging ook het gerucht dat hij homo zou zijn, terwijl hij zich juist redelijk homofoob opstelde.

Ook was hij teruggetrokken en ging hij niet mee in de 'songfestivalkermis', zoals de meereizende groep fans achter de schermen genoemd wordt. Die groep bestaat veelal uit homoseksuelen. Alexander zelf ontkent dat hij homo is.

Yolanthe
Namens Nederland bestond de vakjury uit Martin Gijzemijter (componist, tekstschrijver), Noortje Kandt (voormalig Head of Delegation van de Nederlandse songfestival-ploeg), Setske Mostaert (zangcoach), Aron van der Ploeg (creatief producer) en Henk Schepers (manager van het Metropole Orkest). Yolanthe Cabau van Kasbergen gaf de punten door.

Deelnemers
Dit jaar deden Litouwen, Israël, Frankrijk, Zweden, Kroatië, Portugal, IJsland, Griekenland, Armenië, Rusland, Azerbeidzjan, Bosnie-Herzegovina, Moldavie, Malta, Estland, Denemarken, Duitsland, Turkije, Albanië, Noorwegen, Oekraïne, Roemenië, Verenigd Koninkrijk, Finland, Spanje mee aan de finale.

Reageren