North Sea Jazz Festival 2013

Drie dagen lang spelen de beste jazz-, blues- en soul­muzikanten ter wereld de sterren van de hemel in Ahoy Rotterdam. Thuis op de bank kijken kan gelukkig ook.

De officiële naam is sinds dit jaar wat aan de lange kant: Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival. Maar verder blijft North Sea Jazz wat het was: een festival waar jazz, blues, funk, soul en R&B elkaar drie dagen lang ontmoeten. En ook dit jaar valt er genoeg te beleven in Ahoy Rotterdam.

Bekende namen

De bekendste namen zijn die van popheld Sting, gitaargod Santana, soulzanger John Legend (foto) en de inmiddels 74-jarige Dionne Warwick, die in haar eentje makkelijk een dag North Sea Jazz kan vullen met hits als I Say a Little Prayer, Do You Know the Way to San José, Heartbreaker en ga maar door.

Seasick Steve

Of Dionne in de tv-registratie van North Sea Jazz opduikt, is nog niet bekend. De NTR zendt in elk geval optredens uit van basgitarist Larry Graham die ooit nog baste bij het legendarische Sly & the Family Stone en jazz-zangeres Diana Krall, ook bekend als de ex van Elvis Costello.

Blueszanger Seasick Steve is een geval apart. Hij maakte zijn eerste plaat op 66-jarige leeftijd en is sindsdien bezig met een zegetocht over de wereld. De ruim bebaarde Steve zet zelf zijn instrumenten in elkaar en was 50 jaar lang straatmuzikant tot hij een hype werd dankzij een optreden in het muziekprogramma van Jools Holland.

Caro Emerald

Andere artiesten die zeker voorbijkomen vanavond zijn Caro Emerald, soulzangeres Laura Mvula, nieuwkomer Gary Clark jr., folk- en soulzangeres Lianne La Havas, Jamie Cullum en de Nederlandse band New Cool Collective met Benjamin Herman op saxofoon.

Net als vorige jaren praten Sylvana Simons, Winfried Baijens en Andrew Makkinga de fragmenten aan elkaar.

Reageren