NOS: alle jaaroverzichten online

De NOS plaatst alle jaaroverzichten sinds 1956 vanaf dinsdag 21 december op de eigen website online...

Met ingang van dinsdag 21 december 2010 zijn voor het eerst alle jaaroverzichten uit de geschiedenis van het NOS Journaal via NOS.nl te bekijken.

Het gaat om het allereerste jaaroverzicht uit 1956 tot en met het laatste jaaroverzicht van 2009. Opgeteld gaat het om zo’n 75 uren televisie.

Uniek beeld
In een persbericht schrijft de NOS: "De Hongaarse opstand in 1956, de stichting van Cuba in 1960, de moord op Martin Luther King in 1968, de Molukse gijzelingsacties in 1975, de giframp in het Indiase Bhopal in 1984, de val van Srebrenica in 1995, de aanslagen in de VS in 2001, de verkiezing van Obama in 2008."

"In de jaaroverzichten komt de recente geschiedenis tot leven. Zij schetsen een uniek beeld van het nieuws in Nederland en het buitenland, geregistreerd door de NOS en haar voorganger de NTS."

Oorspronkelijk
De NOS zet alle jaaroverzichten zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat op haar internetsite. Dat kan omdat veruit het meeste materiaal bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid bewaard is gebleven.

Bij het omzetten van film, waarop tot begin jaren 80 werd gedraaid, naar digitaal, bleken soms de oorspronkelijke filmrollen of geluidsbanden te ontbreken. Dat werd opgelost door bepaalde beelden opnieuw in te monteren of teksten deels opnieuw in te spreken. Hiervoor is gebruik gemaakt van de originele draaiboeken en teksten van de jaaroverzichten die op microfilm stonden.

Eind dit jaar wordt het jaaroverzicht van 2010 natuurlijk aan de lijst toegevoegd.

Reageren