NOS door stof voor applaus Beatrix

Een misser van de NOS. De makers van het Journaal monteerden in een item (over het applaus voor de koningin bij de Nationale Dodenherdenking) het bijbehorende geluid, maar dit geklap duurde een stuk langer dan daadwerkelijk het geval was.

Helaas bleef deze actie niet onopgemerkt. De NOS haastte zich te zeggen dat dit niet gebeurde om "de koningin te promoten". Tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam begonnen de aanwezigen spontaan te klappen voor Koningin Beatrix, die vlak het drama in Apeldoorn toch aanwezig was op de Dam.

Applaus
De menigte begon te applaudiseren toen de Amsterdamse burgemeester Job Cohen tijdens zijn speech zijn bewondering uitsprak voor de vorstin.

Secondenlang...
Tot zover niets bijzonders. Het applaus duurde in werkelijkheid een luttele tien seconden. In het item van de NOS duurde de ovatie echter ineens zeventien seconden. Andere media reppen ook wel van respectievelijk veertien en 22 seconden, en dat geeft precies de situatie aan: Het journaal had er wat geklap bij gemonteerd.

Koningsgezind
Website Geenstijl.nl ontdekte het tijdsverschil en plaatste er een bericht over. Meteen daarna ontstond rumoer in journalistiek Nederland: had de NOS geprobeerd om het roemruchte applaus voor de koningin aan te dikken om het geheel dramatischer over te laten komen?

Montage
De NOS zegt van niet: het zou zijn gegaan om een slordige oplossing in de montage. Volgens plaatsvervangend hoofdredacteur Marcel Gelauff (tegen De Volkskrant) probeerde de NOS in de journaals een beeld te geven van wat er gebeurde.

Geluid
"We wilden de volgorde Cohen, publiek, koningin laten zien. Maar onder een deel van die beelden was het alweer stil. Dat kan in een live-uitzending van een uur wel, maar onder een item van een halve minuut verwacht het publiek geluid. Daarom is een deel van het geluid er twee keer onder gezet. Dat hadden we in dit geval juist nĂ­et moeten doen."

Oordeel zelf
De rest van de dag stond in het teken van excuses en uitleg van de NOS. Maar we kunnen ook zelf oordelen. Hieronder het YouTube-filmpje, met rond de zes minuten het echte applaus.


En hier is het aangedikte applaus te zien.

Extra:
- Al het tv-nieuws op Televizier.nl >>
- meer kijktips vind je hier >>


Nog geen lid?
Leden kunnen hier inloggen om te reageren. Nog geen lid van Televizier.nl? Het is gratis en je krijgt er veel voor terug. Hier kun je je snel aanmelden!

Reageer!
Montagefoutje of een koningsgezinde NOS? Wat denk jij?

Reageren