NOS: EK Voetbal: Finale

24 juni 2008 14:19 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

Vanavond is het dan eindelijk zover: de finale van het EK-voetbal, in het Weense Ernst Happel Stadion. Hier een elftal feiten over deze altijd spannende wedstrijd.

1. Nederland speelde één keer een EK-finale en won die ook: in 1988.
2. In 1976 werd de finale tussen West-Duitsland en Tsjechoslowakije beslist door strafschoppen. Na een 2-2 eindstand schoot Uli Hoeness hard over, waarna Antonin Panenka met zijn befaamde stiftbal de Tsjechoslowaken de Europese titel bezorgde.
3. De finale van 1976 was tevens de meest doelpuntrijke finale (3-5).
4. De vorige eindstrijd in 2004 tussen Portugal en Griekenland werd verstoord door de Spanjaard Jimmy Jump, die met een Barcelona-vlag het veld op liep. Commentator Frank Snoeks: "Maar Barcelona doet hier helemaal niet mee!"
5. De finale van 2004 was tevens de minst doelpuntrijke finale (1-0 voor de Grieken).
6. In 1968 werd de finale tussen Italië en Joegoslavië na een 1-1 einduitslag overgespeeld. Aan verlengen en strafschoppen deed men nog niet. De replay wonnen de Italianen twee dagen later met 2-0.
7. Van de twaalf EK's werden er slechts drie door het gastland gewonnen: Spanje in '64, Italië in '68 en Frankrijk in '84.
8. In 1996 scoorde Oliver Bierhoff de eerste golden EK-goal tijdens de finale: de Duitsers wonnen met 2-1 van de Tsjechen.
9. In 2000 had Italië de titel voor het grijpen, maar ver in blessuretijd maakte de Fransman Sylvain Wiltord gelijk. In de verlenging scoorde David Trezeguet de golden goal.
10. Na 2000 werd de golden goal afgeschaft.
11. Hans van Breukelen is de enige die ooit in een EK-finale een penalty heeft gestopt. Dat was in 1988, de strafschop was van Igor Belanov.