NOS: EK Voetbal: Italië - Roemenië & Nederland - Frankrijk

Om onze zinnen zo vlak voor de confrontatie tussen Nederland en Frankrijk wat te verzetten, kunnen we kijken naar Italië - Roemenië. De Roemenen zullen hun huiswerk goed hebben gedaan, want een aantal Roemeense toppers verdient zijn brood in de Italiaanse voetbalcompetitie.

Zoals Cristian Chivú. De verdediger speelt al vijf seizoenen in de Serie A. Eerst vier bij AS Roma en het afgelopen seizoen bij Internazionale. De Roemenen zijn in dit duel duidelijk de underdog. Wat bondscoach Roberto Donadoni bij Italië allemaal kan opstellen, is om je vingers bij af te likken.

20.45 uur Nederland - Frankrijk
De tweede wedstrijd van Oranje is tegen Frankrijk, bijgenaamd Les Bleus. Op papier een zeer lastige opgave en dat op vrijdag de 13e! Het voordeel van zo'n zware poule ('de poule des doods'): het is geen schande wanneer je er in de groepsronde wordt uitgeknikkerd.

Sterk
Maar waar het Nederlands elftal de grootste moeite heeft met tegenstanders als Luxemburg, Albanië en Slovenië, gaat het tegen veel sterkere landen vaak beter, zoals we konden zien tegen de Italianen. Het is maar afwachten of we datzelfde niveau vanavond weer halen.

Eerder
Oranje speelde twee keer eerder tegen Frankrijk op een EK. In 1996 bleef het in de kwartfinale 0-0 gingen de Fransen door na strafschoppen na een gemiste pingel van Clarence Seedorf. Vier jaar later won Nederland wél. De derde groepswedstrijd van het EK in 2000 deed er niet meer toe want beide ploegen waren al geplaatst.

Reageren