NOS geeft kijkje achter de schermen in Troonswisseling-documentaire

Voor het eerst sinds 1890 heeft Nederland weer een koning. Op de voorlopig laatste Koninginnedag deed Beatrix afstand van de troon en werd Willem-Alexander de eerste koning sinds Willem III.

De NOS geeft vandaag een kijkje achter de schermen bij de voor­bereidingen op de marathon­uitzending en bij het liveverslag van de troonswisseling.

Presentatie

De kijker is er getuige van hoe de NOS de grootste tv-productie van het afgelopen decennium in stand bracht. De ‘behind the scenes’ film wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom

Grote inspanningen

Het is voor de omroep altijd al een drukke dag op 30 april, maar de bijzondere dag zorgde dit jaar voor de nodige extra inspanningen.

Laatste Koninginnedag

De NOS was er behoorlijk druk mee op de voorlopig laatste Koninginnedag. Uiteindelijk werden 27 uur non-stop radio en 18 uur live tv (full HD) ingepland.

Camera’s

Alleen al in Amsterdam waren 115 camera’s nodig om alles vast te leggen, op andere plekken in binnen- en buitenland nog eens 45.

Record

Dit vergde zo veel van mens  en materieel dat ‘Operatie Troonswisseling’ te boek staat als de grootste NOS-productie van dit millennium. Het was het allemaal waard.

Aantal kijkers

Op het moment dat Willem-Alexander werd ingehuldigd als koning der Nederlanden in de Nieuwe Kerk keken er maar liefst 6,6 miljoen mensen. 6,3 miljoen Nederlanders waren getuige van de balkonscène. Gemiddeld werd de tv-productie van de NOS bekeken door 4,1 miljoen kijkers.

NOS-documentaire: Abdicatie is te zien om 19.30 uur op Nederland 2.

Meer over:

Reageren