NOS lanceert verkiezings-YouTube

De NOS heeft een speciaal YouTube-kanaal gelanceerd in aanloop van de verkiezingen. Via het kanaal kunnen Nederlanders hun eigen vragen aan politici uploaden in de vorm van een videoboodschap.

Op de ingestuurde vragen kan worden gestemd. De beste vragen worden uiteindelijk gesteld in het NOS-lijsttrekkersdebat van 8 juni en worden gebruikt in radio- en tv-uitzendingen.

Experiment
Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS Nieuws, ziet de inzet van Youtube als een waardevolle aanvulling op de traditionele journalistieke kanalen. "Het kanaal is voor ons een extra middel om inzicht te krijgen in wat er speelt onder het publiek: welke thema's en vragen leven er in aanloop naar de landelijke verkiezingen?", aldus Laroes.

"De NOS vindt het zinvol en belangrijk om te experimenteren met sociale media om het publiek bij de nieuwsvoorziening te betrekken. Door een samenwerking aan te gaan met een platform als YouTube hopen we informatie te verzamelen die wellicht anders onopgemerkt was gebleven"

Dialoog
Een woordvoerder van Youtube benadrukt eveneens het groeiende belang van nieuwe, interactieve media in de journalistiek. "Het internet speelt een steeds belangrijkere rol in de politiek, bevordert discussie en maakt het makkelijker om als geïnteresseerde burger deel te nemen aan het politieke debat. Met de samenwerking willen de NOS en YouTube het makkelijk maken voor burgers om de dialoog aan te gaan met politici en hun prangende vragen rechtstreeks te stellen en ook beantwoord te krijgen."

Creaties
Korte, concrete en inhoudelijke vragen over actuele onderwerpen maken de meeste kans om geselecteerd te worden door de NOS redactie. Maar u kunt ook creatief helemaal los gaan. Ook animaties, liedjes, gedichten en montages worden gewaardeerd.

Reageren