NOS: ook laagdrempelig nieuws

Jan de Jong, de nieuwe algemeen directeur van de NOS, heeft een 'persoonlijke wens' die hij graag wil vervullen. Jan wil dat de NOS meer nieuws gaat verzorgen voor mensen die meer uitleg nodig hebben bij nieuwsfeiten.

De Jong stelt dat het NOS nieuws al een brede groep mensen aanspreekt, maar dat er nog winst te boeken valt.

Het Journaal van 20.00 uur brengt nieuws waarbij vaak al voorkennis wordt verondersteld. Het Jeugdjournaal is er natuurlijk voor kinderen en het Nieuws In Zestig Seconden voor de jongeren onder ons.

In het Journaal van 18.00 uur zijn de makers al stilletjes aan begonnen met het geven van meer uitleg bij nieuwsfeiten. "De vraag is of dat voldoende is of dat we een slag verder moeten", aldus De Jong.

Nieuwsuur
De NOS-baas sprak ook over het nieuwe Nieuwsuur, de opvolger van NOVA. In dat programma moet volgens hem de journalistieke lijn van de NOS goed naar voren komen. Dat betekent veel investeren in 'eigen' nieuws, veel aandacht geven aan economisch nieuws en verbanden leggen tussen ontwikkelingen in Brussel en politiek Den Haag.

Vervanging Eva
Zeker is dat Twan Huys Nieuwsuur gaat presenteren. Het was de bedoeling dat ook Eva Jinek bij de nieuwsrubriek aan de slag zou gaan, maar dat ging vanwege haar relatie met strafrechtadvocaat Bram Moszkowicz niet door.

Wie haar gaat vervangen is nog onbekend. "Dinsdag hebben we de eerste keer over dit onderwerp om tafel gezeten'", aldus De Jong. "Het is een duivels dilemma." Eva's 'opvolger' hoeft niet per se iemand uit de NOS-gelederen te worden en kan ook een man zijn.

Beneden de norm
De uitverkorene hoeft overigens niet te rekenen op een buitensporig salaris: De Jong liet zich ontvallen dat niemand bij de NOS meer verdient dan de balkenendenorm. "Ook de directeur niet. Alleen Jack van Gelder zat vroeger boven die norm, maar ook hij heeft nu een standaard cao-contract. Mensen hier hebben bovendien geen eigen bv's en zo. Geen gekkigheid. Ik hoop dat deze werkwijze navolging krijgt in Hilversum.'"

Reageren