NOS Studio Sport Document: Greg LeMond

Ooit was wielrenner Greg LeMond een held in Amerika. Hij was de eerste Amerikaan ooit die de Tour de France op zijn naam wist te schrijven en het wielrennen groot wist te maken in zijn thuisland.

Een van zijn drie overwinningen (1986, 1989 en 1990) geldt nog immer als de meest spannende Tour ooit. Lemond won in 1989 met slechts acht seconden verschil van zijn rivaal Laurent Fignon.

Jachtongeluk
En de Amerikaan had nog succesvoller kunnen zijn, ware het niet dat hij in 1987 bij een jachtongeluk overhoop geschoten werd door zijn zwager. Hij raakte zwaargewond, moest twee jaar revalideren en werd een nog grotere held.

Beter
Tenminste, tot Lance Armstrong op het wielrentoneel verscheen. Armstrong deed alles nét even beter. Hij won de Tour zeven keer en overwon ook nog eens teelbalkanker. Dat deed die paar armetierige kogelgaatjes van Lemond in het niets verdwijnen. Armstrong was het nieuwe wieler-troetelkind van Amerika.

Dopingpot
Dat LeMond tot op de dag van vandaag beweert dat zijn opvolger alleen maar wist te winnen omdat hij gulzig uit de dopingpot snoepte, hielp ook al niet. Maar LeMond weigert zijn mond te houden. Hij zegt zeker te zijn van zijn zaak.

Rachtzaak
En LeMond kwam wederom in het nieuws toen hij vorig jaar optrad als getuige in een rechtszaak over het vermeende dopinggebruik van geroyeerde Tour-winnaar Floyd Landis. LeMond vertelde de rechtbank niet alleen dat Landis hem zelf impliciet had verteld dat hij de natuur een handje geholpen had, maar ook dat de manager van Landis hem had bedreigd opdat hij niet zou getuigen.

Hete hangijzers
Mart Smeets gaat in Minnesota op visite bij de 47-jarige Greg Lemond en praat met hem over allerlei hete hangijzers: Armstrong, Landis, doping en over het seksueel misbruik waar hij als kind slachtoffer van werd.

Reageren