NOS wil duidelijkheid van Boogerd

Michael Boogerd gaf de laatste jaren regelmatig commentaar bij wielerwedstrijden. Maar de NOS wil eerst een goed gesprek met de ex-wielrenner over zijn dopinggebruik voordat hij weer achter de microfoon mag zitten. 

Dat stelt hoofdredacteur Sport Maarten Nooter in het AD. „Ik zou hem best terug willen zien. Maar daarvoor wil ik eerst van hem weten hoe het precies zit en wat er nou allemaal wel en niet is gebeurd.” Of Boogerd daartoe bereid is, blijft voorlopig de vraag. Terwijl de bewijzen tegen Boogerd zich blijven opstapelen, ontkent de ex-Rabo renner bij hoog en laag dat hij zelf ook gebruikte.

Zakelijker

De NOS trekt nog meer gevolgen uit de immer voortdurende dopingaffaire. Nooter zegt in het AD dat de NOS dit jaar zakelijker en minder romantisch verslag zal doen van wielerwedstrijden. Ook wordt er minder wielrennen uitgezonden. Wielerliefhebbers kunnen voor de traditionele openingsklassiekers Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne niet voor een liveverslag terecht bij de NOS. 

TT Assen

Ook van de Tour de France zal dit jaar minder te zien zijn „We zullen niet alle etappes klakkeloos van kop tot staart uitzenden”, zegt Nooter. Een voorbeeld is de eerste etappe van de Tour die dit jaar samenvalt met de TT van Assen. „En dus verdelen we die dag de zendtijd tussen beide evenementen. Dus eerst ruim baan voor de motoren en daarna pas fietsen.”

Update: In een reactie zegt Maarten Nooter dat hij de opmerkingen richting Michael Boogerd toch iets anders heeft bedoeld: „De NOS heeft Michael Boogerd geen voorwaarde gesteld. Het is niet zo dat hij pas weer welkom is als hij open kaart speelt. Boogerd heeft mij in oktober 2012, in een evaluatiegesprek na afloop van het wielerseizoen, laten weten dat hij twijfelde of hij door wilde gaan met commentaar geven. Hij vroeg zich af of dit wel het werk was wat hij wilde doen. Daarom zijn er in dat gesprek geen afspraken gemaakt voor het nieuwe seizoen. Dat was oktober 2012. Daarna volgde een golf aan dopingverhalen, waarin zo nu en dan ook de naam van Michael Boogerd viel. Bewijzen zijn  er niet, het bleef bij verdachtmakingen en geruchten. Michael Boogerd ontkent. De NOS speelt daar als opdrachtgever op dit moment geen enkele rol in. Er is geen contract, er zijn geen afspraken voor de toekomst. Als sportredactie zijn we echter wel benieuwd om van Michael Boogerd te horen wat er nou wel en niet gebeurd is in zijn wielerloopbaan. Journalistieke nieuwsgierigheid dus, geen voorwaarde, want dat is niet aan de orde.”

Reageren