NPO: nog maar 14 over

Het aantal presentatoren dat meer verdient dat de Balkenendenorm daalt zo hard als het maar kan. Dat meldt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) woensdag. Eind dit jaar zijn er nog maar veertien presentatoren die jaarlijks meer verdienen dan het vastgestelde maximum van 181 duizend euro. Vorig jaar waren dat er nog zeventien.

"De publieke omroep wil het aantal zo snel als mogelijk verder laten dalen naar maximaal acht, maar kan niet ingrijpen in lopende contracten van voor september 2009, toen de nieuwe regeling in ging", vertelt een zegsvrouw van de NPO.

"Er is dan enige tijd nodig om op het gewenste aantal te komen. Vijf presentatoren hebben bij voorbeeld een contract voor onbepaalde tijd met een omroep. Daar kunnen we niets aan doen, zelfs als we zouden willen."

Balkenendenorm
Volgens de vorig jaar opgestelde Balkenendenorm mogen maximaal acht presentatoren meer verdienen dan onze inmiddels demissionaire premier, waarvan vijf televisie- en drie radiopresentatoren. Naar verwachting zal het tot 2013 duren voordat de NPO volledig aan die regel kan voldoen. Pas dan zijn alle oude contracten van de huidige grootverdieners verlopen.

De acht toegestane grootverdieners moeten door de omroepen zelf worden voorgedragen. De Raad van Bestuur van de NPO beslist uiteindelijk over hun salaris. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepvereniging zelf betaald, niet door de belastingbetaler.

Grootverdieners
Onder meer Matthijs van Nieuwkerk, Antionette Hertsenberg, Patrick Lodiers, Paul de Leeuw, Paul Witteman, Giel Beelen en Rik Felderhof staan bekend als grootverdieners bij de Publieke Omroep.

KRO-gezicht Anita Witzier verklaarde vorig jaar dat zij niet één van de grote geldvangers is. "Ik kan niet wachten op die Balkenende-norm! Dat betekent: salarisverhoging, een auto met chauffeur, wachtgeldregeling, business class vliegen en altijd een hotel met airco en echte muren", zei ze gekscherend.

KRO: nog twee te gaan
Directievoorzitter van de KRO Koen Becking klaagde vorig jaar nog over de beloningscode. "Elke nuance is zoek. We hebben het over artiesten. Een dirigent verdient toch ook veel meer dan Balkenende? Het gaat maar om een handjevol presentatoren, die nu in een kwetsbare positie worden gebracht. Dat verdienen ze niet", zei hij destijds.

Maar inmiddels is de voorzitter bijgedraaid. In 2011 zal geen enkele KRO-presentator meer verdienen dan de Balkenendenorm. Op dit moment zitten nog twee presentatoren van de omroep boven die grens.

Reageren