NPS maakt docureeks over slavernij

Na de succesvolle reeks De Oorlog vond de NPS het tijd voor een vijfdelige serie over het Nederlandse slavernijverleden. Presentatrice Daphne Bunskoek gaat samen met Roué Verveer de geschiedenisserie De Slavernij presenteren.

"Slavernij geldt als een misdaad tegen de menselijkheid. De historie ervan is een van de meest omstreden en weggemoffelde onderwerpen uit de vaderlandse geschiedenis. Pas sinds kort komt er meer aandacht voor en bieden regeringen over de hele wereld excuses aan voor hun aandeel in de internationale slavenhandel. Excuses voor de miljoenen doden, voor de uitbuiting, voor de lijfstraffen", meldt een woordvoerster van de NPS.

Atlantische slavenhandel
Tussen de zestiende en de negentiende eeuw werden vanuit Afrika miljoenen slaven onder mensonterende omstandigheden naar Amerika getransporteerd. Meer dan 10 procent van de 'handelswaren' - mannen, vrouwen en kinderen - haalden de maandenlange oversteek niet.

Nederland was in die tijd verantwoordelijk voor zo'n 5 procent van de mensenhandel en was naast Portugal, Engeland en Frankrijk een belangrijke speler op het wereldtoneel, aldus de NPS.

Daphne speurt de wereld af
BNN/LLiNK presentatrice Daphne Bunskoek ging deze zwarte pagina in de Nederlandse geschiedenis na. "Ze spreekt nazaten en deskundigen en bezoekt plekken waar de sporen van ons Nederlands slavernijverleden nog volop te vinden zijn: van Middelburg tot Amsterdam, van Curaçao en Suriname tot Brazilië en de slavenkust van Afrika", meldt de NPS.

Roué duikt in zijn familieverleden
Stand-up comedian Roué Verveer heeft een zeer persoonlijke band met de slavenhandel, weet de NPS te vertellen. "In zijn moederland Suriname zoekt hij naar sporen van zijn familieverleden. Via archieven, vergeelde documenten, oude koffie-, en suikerplantages, en zelfs DNA-onderzoek komt hij uiteindelijk oog in oog te staan met verre verwanten op een plek die ergens in Afrika zal liggen."

De Slavernij wordt de opvolger van de geschiedenisserie De Oorlog, gepresenteerd door Rob Trip. De Oorlog wist vorig jaar een miljoen kijkers per aflevering te boeien, opvallend veel voor een historische tv-serie.

Reageren