NTR’s Het Nieuwe Rijksmuseum wint de Zilveren Nipkowschijf

5 juni 2013 19:28 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

De documentaireserie Het Nieuwe Rijksmuseum van de NTR heeft de zilveren Nipkowschijf in de wacht gesleept. De Zilveren Nipkowschijf is een jaarlijkse prijs voor het beste tv-programma. 

Moeder, Ik Wil Bij het Revue van Omroep Max en Volgens Robert van de VARA grepen net naast de prijs. De prijs, toegekend door een vakjury bestaande uit mediajournalisten werd woensdagmiddag uitgereikt in het Hilversumse poppodium De Vorstin. Documentairemaker Oeke Hogendijk volgde jarenlang de verbouwing van Amsterdam's Rijksmuseum.

Reactie van Oeke Hogendijk

 ''Ik zie de prijs niet alleen als eervolle erkenning, nog veel meer is het een staande ovatie voor de Nederlandse kwaliteitsdocumentaire in het algemeen'', aldus Hogendijk. Toch laat ze ook een kritische noot vallen. ''Laat nou net die grootse traditie van film maken ten onder gaan door het besluit tot opheffing van het Mediafonds en de giga-bezuinigingen op de publieke omroep.”

“Ik hoop daarom dat de toekenning van deze prijs nog een wake-up call kan zijn voor de beleidsmakers van Nederland. Documentaires zoals deze kunnen alleen worden gemaakt met steun van het Rijk.''

Zilveren Reismicrofoon

Het Radio 1-programma Plots wist de Zilveren Reismicrofoon in de wacht te slepen, de prijs voor het beste programma op radiogebied.

Meer over