NYPB Blue ontsnapt aan megaboete

De Amerikaanse zender ABC is ontsnapt aan een megaboete van 1,2 miljoen dollar voor een blootscène in de serie NYPD Blue. In de serie was vóór tien uur 's avonds de blote rug van een vrouw te zien, en dat mag niet volgens Amerikaanse tv-waakhonden.

De rug in kwestie was van actrice Charlotte Ross (foto) en werd inmiddels bijna acht jaar geleden uitgezonden, in 2003.

Blote rug
In de desbetreffende aflevering speelde actrice Charlotte Ross de vriendin van NYPD Blue-hoofdkarakter Andy Sipowicz. Zij komt onder de douche uit terwijl de zoon van de agent de badkamer binnenkomt.

De jongen ziet haar blote rug en er ontstaat een gênante situatie, waarop 'de vriendin van pappa' haar edele delen bedenkt, zich omdraait en tegen de jongen zegt: "Het is ok. Geen probleem."

Protest
Meerdere, vooral op Christelijke leest geschoeide, organisaties protesteerden tegen de scène en trokken aan de bel bij tv-waakhond FCC (Federal Communications Commission). Deze conservatieve organisatie oordeelde uiteindelijk in 2008 dat ABC een boete van 1,2 miljoen dollar moest neertellen voor de scène, omdat er teveel bloot in te zien zou zijn geweest voor dat tijdstip.

ABC was het daar niet mee eens, en stapte naar de rechter om het oordeel van de FCC aan te vechten. De rechter oordeelde deze week uiteindelijk dat de FCC 'te vaag' geweest is in haar oordeel, omdat niet duidelijk was waar de grens tussen toelaatbaar en ontoelaatbaar blootgebruik op tijdstip ligt. En daardoor ontsnapt ABC nu aan een flinke aderlating.

Charlotte Ross heeft het incident in ieder geval geen windeieren gelegd. Na haar rol in NYPD Blue was de actrice ook te zien in CSI en Glee.

NYPD Blue is op dit moment niet te zien in Nederland. Wel in Vlaanderen, op de zender VTM.

Reageren